2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Amerikai lap: Orbán Magyarországa immár nem az USA-val tart – hanem Kínával és Oroszországgal

A Washington Examiner szerzője szerint a „bizonyítékok” erre utalnak.

A Washington Examiner rövid véleménycikkben fejtette ki, hogy Orbán Viktor miért nem az USA szövetségese, valamint hogy miért Kína és Oroszország érdekeit részesíti előnyben.

A szerző a cikk első mondatában (biztos ami biztos) leszögezi, hogy Magyarország demokrácia.

Azután megjegyzi, hogy „bár Nyugaton ellentmondásosnak számít, Orbán bevándorlással és LMBT-kérdésekkel kapcsolatos politikája valójában jelentős támogatást élvez a magyarok körében. Orbán tavaly áprilisban újabb elsöprő többséget szerzett a parlamenti választásokon, annak ellenére, hogy ezúttal a teljes ellenzék összefogott ellene. Az Egyesült Államok fő aggálya tehát nem az, hogy Orbán elég demokratikus-e, hanem az, hogy továbbra is amerikai szövetséges marad-e. A bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy a válasz: nem”.

Miért részesíti előnyben Orbán az orosz és kínai érdekeket? – teszi fel a kérdést a szerző

A cikkben a Washington Examiner munkatársa felsorolja, miért is véli úgy, hogy Orbán előnyben részesíti az orosz és kínai érdekeket: „Magyarország támogatja az Oroszországgal szembeni szankciók visszavonását az alacsonyabb energiaárakért cserébe. Budapest ellenezte az orosz energiaexportra vonatkozó árplafonokat is, amelyek célja, hogy korlátozza Putyin eszközeit, amelyekkel az európai lakosságot zsarolja. Magyarország lassítja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. [...] Kína az elmúlt években hatalmas beruházásokat hajtott végre Magyarországon, és 1,5 milliárd dollár értékben a rezsimhez kötődő egyetemek kampuszait is létrehozta az ország területén. [...] Szijjártó Péter kínai kollégájával, Wang Yivel folytatott telefonbeszélgetésén újabb támogatást ígért Kína Övezet és Út kezdeményezésének.”

A cikkíró leszögezi: „Nem világos, hogy

az Orbán-kormány miért is volna elég megbízható, valamint politikailag a Nyugathoz megfelelő mértékben igazodó ahhoz, hogy Magyarország továbbra is NATO-tag maradjon.

Orbán biztosan nem Amerika szövetségese”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató