2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Bulgária elnöke felszólította a Nyugatot, hogy álljanak le az Ukrajnának szánt fegyverszállítással

Rumen Radev bolgár elnök ellenzi az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.



Bulgária nem szállíthat fegyvereket Ukrajnának - jelentette ki Rumen Radev bolgár elnök a Darik rádiónak adott interjújában.

"Aki nem ért egyet ezzel az állásponttal, annak nemcsak a konfliktus történelmi gyökereit kell jól tanulmányoznia, hanem az összes kockázat elemzését is be kell mutatnia. <...> Ez nemcsak Ukrajna, hanem Európa számára is a végsőkig fokozódik"

- mondta.

A bolgár vezető véleménye szerint katonai segítséget nyújtani a kijevi hatóságoknak olyan, mint "benzinnel oltani a tüzet". Továbbá az az álláspont, hogy a konfrontációnak az egyik fél teljes összeomlásával kell véget érnie, a világot egy globális konfliktus felé sodorja - tette hozzá Radev.

A Welt korábban szerdán arról számolt be, hogy Bulgária előző kormánya - hivatalos álláspontjával ellentétben - már tavaly tavasszal titokban nagy mennyiségű lőszerrel és gázolajjal kezdte ellátni Ukrajnát. Ezt az információt Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter is megerősítette. A lap szerint Szófia aktívan támogatta a "döntő hónapokban", és ebben közvetlenül részt vett az akkori miniszterelnök, Kijlo Petkov és Asen Vasziljev pénzügyminiszter is.

Eddig Bulgária és Magyarország számított az egyetlen olyan uniós tagállamnak, amely nem szállított fegyvert és lőszert az ukrán fegyveres erőknek. Tavaly április végén például Petkov egy kijevi látogatás után azt mondta, hogy az ország kész segítséget nyújtani a meghibásodott katonai felszerelések javításában, de nem új felszerelések szállításával.

Moszkva többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, és nem használnak Ukrajnának, a fegyverekkel való szállítás pedig az orosz hadsereg legitim célpontjává válik. Vlagyimir Putyin elnök korábban hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig is nyitott volt a párbeszédre, ha a kijevi rezsim megérett rá. A nyugati országok eközben egyre inkább arról beszélnek, hogy Ukrajnának folytatnia kell a harcot, valamint fegyverekkel látják el és kiképzik az ukrán fegyveres erőket a területükön.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató