2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Új offenzívát indítottak az oroszok Ukrajnában

Offenzívát indított az orosz hadsereg Ukrajna déli részén, a részben megszállt Zaporizzsja megyében. Az orosz hadsereg tájékoztatása szerint csapataik "előnyösebb vonalakat és pozíciókat foglaltak el" a megye északi részén.

A Guardian jelentése szerint a megye területén az elmúlt hetekben fokozódott a harcok intenzitása. Zaporizzsja jelenti a szárazföldi kapcsolatot Oroszország és a 2014-ben törvénytelenül annektált Krím-félsziget között, a terület megtartása stratégiai érdeke Oroszországnak. Az ukrán hadsereg tavaly őszi sikeres herszoni offenzívájával párhuzamosan a megye megszállt részén az oroszok mélységi védelmet építettek ki, tartva egy ukrán támadástól, amely elvághatta volna Herszon megye még megszállt részét és a Krímet a többi megszállt ukrán területtől.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja ukrán kormányzója szerint az agresszor az éjjel 160 tüzérségi támadást indított 21 zaporizzsjai település ellen.

A front fejleményeit szinte valós időben követő Deepstatemap térképe alapján az orosz erők a zaporizzsjai front nyugati és középső szakaszán, Orihiv és Huljajpole irányába indítottak támadást olyan területek ellen, ahonnan korábban az ukrán hadsereg szorította ki csapataikat.

(Guardian)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató