2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Százezren tüntettek Netanjahu kormánya ellen, az izraeli demokráciát féltik

Az elmúlt évek legnagyobb kormányellenes tüntetését tartották szombat este Izrael fővárosában: becslések szerint 110 ezer ember vonult az utcára Tel-Avivban, hogy a nemrég a megválasztott Benjámin Netanjahu és kormányának tervezett bírósági reformja ellen tiltakozzon, írja a BBC.

A szervezők szerint a kormányzati rendszer megpuccsolását próbálják megakadályozni, de a tüntetők között olyanok is vannak, akik a nők, az LMTQI-közösség és a palesztinok jogait féltik. Az elmúlt hetekben folyamatosan voltak a kormányellenes megmozdulások, négy különböző izraeli városban voltak tüntetések, azonban ezek mögött nincs egységes mozgalom.

Netanjahu kormánya felülírná a legfelsőbb bíróság döntéseit, és megnövelné a törvényhozás (kneszet) beleszólását a vezető bírói posztokra való kinevezésbe. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy ezzel a lépéssel eltörli az izraeli demokráciát. Az igazságszolgáltatás átszabása azért is kényes kérdés, mert Netanjahu ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik egy korrupciós ügyben.

A szervezők továbbá féltik az izraeli demokráciát, az arabok és az LMBTQI-közösség nyílt szegregációját célzó tervek miatt is. Szerintük Netanjahu egy minden eddiginél szélsőségesebb koalíció élén tért vissza a hatalomba és aggódnak amiatt is hogy kormányának két szélsőjobboldali párt is a tagja: a Zsidó Hatalom (Ocma Jahudit) nevű párt például az arabmentesítő etnikai tisztogatás propagálása miatt volt sokáig betiltva, de kormányzati pozíciót kapott egy olyan politikus aki, „büszke homofóbnak” vallja magát - olvasható a BBC-n.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató