2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Háború: Makizaj megtaposta a Parizerest, szerinte Jakab Gyurcsány pártján áll

Kinek a pártján áll Jakab Péter? – tette fel a kérdést Márki-Zay Péter ,a baloldal bukott messiása a közösségi oldalán, egy hosszú posztban meg is válaszolta a saját kérdését. 

,,A kérdés most nem azért merül fel, mert a tavalyi kampányt elszabotálta, hogy még azokat az kampányüzeneteket sem osztotta meg a saját oldalán, hogy nem vinnénk senkit meghalni Ukrajnába, vagy hogy adómentessé tennénk a minimálbért... Nem, a kérdés apropója, hogy Jakab Péter pénteki videójában konkrétan az előválasztás ellen kampányol a közösségi oldalán "Soha többé előválasztást!" címmel. Állítása szerint a 2021-es előválasztás végén még az ellenzék állt nyerésre, és a választást csak azért veszítettük el, mert én a fideszesek szavazatával lettem közös jelölt. A megoldás szerinte, hogy a pártok legközelebb a nép teljes kizárásával állapodjanak meg a közös jelöltben" – kezdte a választ a bukott Márki-Zay.

Márki-Zay szerint azon túl, hogy

Jakab már az előválasztási alkukban, majd az ellenzéki kampánytanácsban is folyamatosan nyilvánvalóvá tette, hogy ő nem a nép, hanem az előválasztást szintén ellenző Gyurcsány Ferenc pártján van, fontos, hogy ,,kijavítsuk az érvelésében szereplő tárgyi tévedéseket".

Az áprilisban elvérzett Márki-Zay négy ilyen "tévedést" sorakoztat fel a posztjában. 



IGEN, az előválasztás végére az ellenzék valóban népszerűbb lett, mint a Fidesz, de ez kizárólag az előválasztás mozgósító ereje és az akkor még nem összegyurcsányozott, pártfüggetlen, a 2010 előtti és utáni korrupcióval is szembeállított jelöltségem miatt történt meg. Négy nagymintás kutatásból is biztosan tudjuk, hogy akár Karácsony Gergely, akár Dobrev Klára lett volna a közös jelölt, a Fidesz már 2021 októberében is nyugodtan hátradőlhetett volna - így viszont a győzelmükhöz egy masszív négyhónapos miniferis, gyurcsányozós kampány kellett – kezdte a felsorolást MZP. Majd azzal folytatta, hogy bár a Fidesz valóban megpróbált beavatkozni az előválasztásba, azt érdemben nem tudta befolyásolni: ,,a számára legkényelmesebb jelölt, az ekkorra időzített filmalkotásukkal is célkeresztbe vett Dobrev Klára mellett kampányolt a Pesti Hírlap, a Magyar Nemzet, és a fideszes trollokat is az őrá szavazásra buzdította a Bayer-csapat. Ezt újságcikkek, tévéadások bizonyítják, az ellenkezőjére egyetlen bizonyíték sincs".

Márki-Zay Péter harmadik tanulsága az, hogy

Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc a legjobb példa arra, hogy az ellenzék tavaly sem állt be az előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt mögé: sem pénzzel, sem kampánnyal, sem a közös üzenetek megosztásával – sőt, nagyrészt épp ellene kampányoltak. 


Miből gondolja bárki, hogy legközelebb majd előválasztás nélkül is beáll minden ellenzéki egyetlen, pártalkuk során kiválasztott jelölt mögé? Ha a sötét, füstös szobákban meg is születik a megállapodás, azt vajon mindenki sajátjának érzi, elfogadja, senki nem kritizálja, minden erejével támogatja majd? – tette fel a kérdést MZP.

,,De még ennél is komolyabb kérdés, hogy Jakab Péter miért áltatja követőit azzal, hogy – mondjuk az általuk erre a szerepre felépített Dobrev Klára – 2026-ban (vagy Jakab szerint máris, a parlament feloszlatása után) egy a Fidesz szabályai szerint megrendezett választáson legyőzheti a Fideszt? Kinek az érdeke azt hazudni, hogy a Fidesz rendszere szabad és demokratikus, ahol semmi akadálya a kormányváltásnak, csak a megfelelő jelölt hiányzott eddig?" – tette fel az újabb kérdést Márki-Zay. 

Arra a kérdésre, hogy ezek után kell-e előválasztást tartani a jövőben, a vásárhelyi polgármester ilyenképpen felelt:

,,Az előválasztás az ellenzéki politizálás legnagyobb és legsikeresebb innovációja volt az elmúlt 12 évben (annak ellenére, hogy mind én, mind a kiválasztott közös jelöltek sokkolóan nagy arányban vereséget szenvedtünk az áprilisi választáson) – az előválasztásnak köszönhetően lett az ellenzék jelöltjeinek jelentős ismertsége, és a nyilvánosságban is csak ezzel sikerült a Fidesz kommunikációs fölényét 2021-ben semlegesíteni".

Amíg a Fidesz egyfordulós választási rendszerében kell megmérkőzzünk a nálunk ezerszer esélyesebb Fidesszel, nincs más esély, mint egyetlen közös jelölttel indulni minden pozícióért – ennek pedig nincs átláthatóbb, igazságosabb, és hitelesebb módja, mint az előválasztás (szükség esetén kétfordulós, vagy preferenciális szavazással)
–tette hozzá Márki-Zay, a poszt végén még odaszúrva egyet Jakab Péternek, mondván, hogy

,,a választási csalás lehetősége persze itt is fennáll – ezt Jakab Péternél és a Jobbiknak dolgozó, az M3-ason 18 millió forint készpénzzel és kitöltetlen szavazólapok százaival balesetet szenvedett Barta Lászlónál jobban senki nem tudhatja".

,,Aki tehát valóban a nép pártján van, az továbbra is az előválasztás mellett van - legközelebb azokon a településeken, ahol a 2024-es önkormányzati választásokon több helyi ellenzéki csapat is szeretne indulni a Fidesszel szemben" – zárta a posztját a bukott messiás.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató