2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

IDEA Intézet: A Fidesz továbbra is mélyponton van, de az ellenzék nem tud profitálni belőle

A Fidesz támogatottsága elérhette a mélypontját, tavaly október óta 30–31 százalék körül mozog a teljes népességben. A legnagyobb választói réteget azok alkotják, akiknek nem ismert a pártpreferenciájuk – derül ki az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet 2022. december 31. és 2023. január 11. között készített reprezentatív közvéleménykutatásából, mindezt az ukrán propagandaoldal, a magyargyűlölő Telex tette közzé.

Az IDEA Intézet szerint „a Fidesz támogatottsága annyira stabil és a domináns párt társadalmi beágyazottsága annyira széles, hogy a peremszavazók őszi lecsatlakozását követően, nagy választói mozgásokra csak óriási politikai hiba, vagy katasztrofális gazdasági helyzet esetén lehet számítani”.

A kutatás összegzésében azt is megjegyzik, az ellenzéki oldal nem tudott profitálni a Fidesz "őszi támogatottság-vesztésből", így „a peremszavazók ismeretlen preferenciájúak közé távozása politikai értelemben nem volt kedvezőtlen a Fidesz számára”.

 

A kutatás szerint a Fideszre 2023 elején a teljes, választókorú népesség 31 százaléka szavazna, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért adatokkal. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 1 százalékpontos elmozdulás regisztrálható, ebben a körben a Fidesz támogatottsága 48 százalékon áll, vagyis elhanyagolható korrekció történt az egy hónappal korábbi, hibahatárt közelítő 5 százalékpontos csökkenés után – írja az intézet.

Az ismeretlen preferenciájúak, tehát a bizonytalan szavazók, a válaszukat megtagadók és a passzív állampolgárok aránya két százalékponttal növekedett (34%), így 2023 elején azok a polgárok teszik ki a legnagyobb választói rétegeket, akiknek nem ismert a pártpreferenciáját - teszik hozzá.

Az ellenzéki oldalon, decemberhez képest elhanyagolható választói mozgások történtek. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12%), mögötte a Mi Hazánk áll 6 százalékos támogatottsággal (-1%). A Jobbik támogatottsága szintén csökkent 1 százalékpontot, így 2023 januárjában 2 százalékon áll. A többi párt szavazóinak mérete 2022. december elejéhez képest még 1 százalékponttal sem változott.

 A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, az MSZP, a Mi Hazánk támogatottsága ennyivel csökkent, a DK (20%) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (5%) pedig ennyivel emelkedett.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató