2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Az ukránok bejelentése: Nem elég a Leopard tank, F-16-os vadászgépek kellenek

Az ukrán kormányzat bízik benne, hogy idővel amerikai gyártmányú  F–16-os  vadászgépeket is kapnak az oroszok elleni háborúhoz – ezt mondta a The Hill című amerikai lapnak az ukrán védelmi minisztérium egyik tanácsadója. 

Jurij Szak elmondta: most, hogy a harckocsiknál sikerült elérni az áttörést, és Ukrajna Leopard, illetve Abrams típusú harckocsikat is kap, a modern vadászrepülők lesznek a következő eszközök, amelyeket megpróbálnak beszerezni.  

Az ukránok már az invázió kezdete óta kérik a vadászgépek leszállítását. A nyugatiak részéről egyelőre nem mutatkozik hajlandóság a gépek leszállítására, szerdán például a német kancellár is azt mondta: kizárt, hogy ezeket átadnák Ukrajnának. 

Jurij Szak mindemellett most úgy fogalmazott: optimisták azzal kapcsolatban, hogy előbb-utóbb ezeket is megkapják. 

Már a minap szükségünk lett volna minden fegyverre, amelyet kérünk. Mindent megteszünk azért, hogy garantáljuk: Ukrajna megkapja a negyedik generációs vadászgépeket, amint csak ez lehetséges – mondta az államtitkár a The Hill-nek.

Jurij Szak a Reuters hírügynökségnek is nyilatkozott ugyanerről, nekik úgy nyilatkozott: ha megkapják a gépeket, akkor azokkal óriási előnyük lesz a csatatéren, és azt is hozzátette, hogy nemcsak F–16-osokat, hanem más, negyedik generációs gépeket is szeretnének beszerezni.

Hozzátette azt is: az utóbbi hónapokban végül minden olyan eszközt megkaptak, amelyet először a nyugatiak nem akartak átadni nekik. 

Először nem akartak nehéztüzérséget adni, aztán mégis adtak. Nem akartak HIMARS-rakétarendszereket adni, aztán mégis adtak. Nem akartak harckocsikat adni, most harckocsikat adnak nekünk. A nukláeris fegyverektől eltekintve nincs olyan eszköz, amelyet ne kaphatnánk meg – mondta Jurij Szak.

Így reagált a Pentagon 

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerda este egy sajtótájékoztatón reagált Jurij Szak nyilatkozatára. Mint mondta, az Egyesült Államok állandóan tárgyal a támogatásról, Ukrajnáról, és a körülményeknek megfelelően változtatják azt, hogy mi mindent adnak át az ukránoknak.

Nem tudom hibáztatni az ukránokat azért, hogy több és több eszközt akarnak. Nem először tárgyalunk velük a vadászgépekről, de e téren egyelőre nincs bejelentenivalónk 
– mondta John Kirby újságírói kérdésekre válaszolva.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató