2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Már ma szabadon bocsáthatják Antonio Panzeri feleségét és lányát

A belga hatóságokkal kötött „együttműködési megállapodás” keretében, a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, Antonio Panzeri egykori olasz európai parlamenti képviselő lányát (Silvia Panzeri) és feleségét (Maria Dolores Colleoni) már a mai napon szabadon bocsáthatják a házi őrizetből – írta meg az Italian Postra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, az egykori olasz baloldali európai uniós politikus vádalkut kötött, beismerő vallomást tett, továbbá ígéretet tett arra, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. 

Sajtóinformációk szerint az alku szigorú: ha kiderülne, hogy bármit rejteget, az egész megegyezést ejtenék. Együttműködése miatt várhatóan legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, amiből egyet, ha rács mögött kell tölteni, emellett pedig várhatóan egymillió euró bírság megfizetésére is kötelezhetik.

A nyomozást lefolytató brüsszeli bíró, Michele Claise hivatala már tegnap megküldte a bresciai fellebbviteli bíróságnak a két nő átadásáról és bebörtönzéséről szóló belga hivatalos lemondó nyilatkozatot, amellyel véget érhet a korrupcióba keveredett politikus családtagjainak a december óta tartó házi őrizete. 

A La Libre belga lap arról számolt be, hogy a két nőt annak ellenére engedhetik szabadon, hogy „teljes mértékben tudatában voltak a volt EP-képviselő illegális tevékenységeinek”.

A Panzeri család mellett könyvelőjük, Monica Rossana Bellini is a nyomozók célkeresztjébe került, a belga hatóságok korábban európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene. A nőt azzal vádolják, hogy „központi szerepet vállalt a pénzmosásban”.

A Bellini irodájában és a Panzari család házában végzett házkutatás során lefoglalt dokumentumokat pedig az olasz hatóságok már átadták belga kollégáiknak. Az IlGiornale olasz lap szerint „a belga nyomozók rengeteg felbecsülhetetlen értékű dokumentumot gyűjtöttek a nyomozás második szakaszában, amelyet Panzeri beismerése indított el”.

A nyomozást és a szálak felgöngyölítését fokozatosan hajtja végre a belga hatóság, az olasz és görög hivatalos szervek támogatása mellett. A belga hatóságoknak most arról is kell dönteniük, hogy meghosszabbítja-e a letartóztatását Francesco Giorginak, aki évekig Panzeri jobbkeze volt – és egyben Eva Kaili a brüsszeli korrupciós botrány egy másik kulcsfigurájának az élettársa –, valamint Niccoló Figá-Talamancanak, a „Nincs béke igazság nélkül” civil szervezet vezetőjének, akik szintén érintettek a korrupciós botrányban.

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató