2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Még férfiként nőket erőszakolt, transz nőként nem mehet női börtönbe

Isla Bryson a bíróság szerint két nőt erőszakolt meg még akkor, amikor férfi volt, és Adam Graham volt a neve. Azóta transznemű nőként éli az életét, az ítélet szerint viszont nem női börtönben fogja tölteni a büntetését, írja a Sky News.

A 31 éves Brysont jelenleg egyelőre nők között tartják fogva, míg arra vár, hogy a bíróság eldöntse, mennyi ideig is kell börtönbe mennie, de itt „aggodalmak merültek fel a többi női rab biztonsága miatt”, akik mellett Bryson is ott van.

Az ügy egészen a skót parlamentig jutott, miután a brit miniszterelnök is úgy nyilatkozott, megérti az aggodalmakat. Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon ezután azt mondta, a börtön most épp kockázatfelmérést végez, de „tekintettel a közvélemény és a parlament érthető aggodalmára ebben az ügyben, megerősíthetem, hogy ezt a foglyot nem a Cornton Vale női börtönben fogják fogva tartani. Remélem, ez biztosítékot nyújt a nyilvánosság számára”.

Az Egyesült Királyság törvényei szerint minden transznemű női rab saját elbírálást kap, szigorú kockázatfelmérésen esnek át, és csak utána helyezik őket női börtönbe. De a fogva tartásuk alatt olyan neműek között tartják őket, amilyennek ők saját magukat is vallják.

A vád szerint Bryson 2016-ban és 2019-ben erőszakolt meg egy-egy nőt, akikkel az interneten ismerkedett össze. Bryson a bíróságon tagadta a vádakat, de végül mindkét esetben bűnösnek találták.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató