2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megérkezett Joe Biden új nagykövete Moszkvába

Lynn Tracy amerikai nagykövet Moszkvába érkezett. Ezt csütörtökön jelentette be az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége Telegram-csatornáján, közzétéve egy fotót a nagykövetről a főváros egyik repülőterén − írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Január 24-én Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete és Tracy találkozott az orosz nagykövet washingtoni rezidenciáján. Ugyanezen a napon Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak elmondta, hogy Tracyvel folytatják az orosz–amerikai kapcsolatok kényes kérdéseiről szóló megbeszéléseket. Elmondása szerint eddig nem sikerült közös nevezőre jutni a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok problémás témáiban.

 

Az amerikai kongresszus szenátusa 2022. december 21-én hagyta jóvá Lynn Tracy kinevezését az Egyesült Államok oroszországi nagyköveti posztjára. Tracy az első nő, aki az Egyesült Államok oroszországi nagyköveteként tevékenykedik.

Az új nagykövet karrierdiplomata, a közelmúltig az Egyesült Államok örményországi diplomáciai képviseletét vezette. A diplomata november végén az amerikai kongresszus szenátusának külügyi bizottságában tartott meghallgatáson elmondta, hogy egyetért Washington Moszkvával szembeni szankciós kurzusával, és támogatja az oroszellenes korlátozások további szigorítását. Megjegyezte, hogy prioritásként kezelné az Orosz Föderációban őrizetben lévő amerikaiak szabadon bocsátását.

Tracy, aki beszél oroszul, korábban a külügyminisztérium Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának orosz ügyekért felelős főtanácsadójaként, valamint az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének helyettes misszióvezetőjeként dolgozott. Emellett számos tisztséget töltött be Közép- és Dél-Ázsiában − írja az AP hírügynökség. 

Joe Biden elnök hivatalosan tavaly szeptemberben jelölte a posztra, miután az előző moszkvai amerikai nagykövet, John Sullivan távozott.

Tracy nagy tekintélynek örvend diplomáciai körökben. Hillary Clinton korábbi külügyminiszter 2009-ben a külügyminisztérium hősiességért érdemrendjével tüntette ki.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató