2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nyilatkozatban tagadja a vesztegetési vádakat az Eötvös József Gimnázium

Az Eötvös József Gimnázium péntek délután nyilatkozatot adott ki, melyben tagadták az elmúlt napokban az intézményt ért vádakat, miszerint pénzért vettek volna fel diákokat.


 

„Bizton kijelentjük, hogy a hangfelvételből levonható azon következtetés, miszerint az iskola igazgatójához eljuttatott pénz ellenében került be az állítólagos szülő gyermeke az iskolába, nem igaz.”

Ez áll az Eötvös József Gimnázium által péntek délután kiadott közleményben, melyet az intézmény honlapján és Facebook-oldalán is közzétettek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el csütörtökön nyomozást, miután a Metropol hangfelvételt tett közzé arról, hogy az iskola igazgatója, Moss László és a gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője, Kálmán Gábor pénzért vehettek fel olyan diákokat az iskolába, akik pontszámuk alapján nem tudtak volna bekerülni.

„A jogszabályoknak megfelelően – mint bármely hazai középiskolában – bizonyos esetekben rendkívüli felvételi eljárás keretében is felvételt nyerhetnek diákok, de ez sosem kapcsolódik anyagi ellenszolgáltatáshoz” – írja a közleményben az ország egyik legjobb középiskolájának számító Eötvös gimnázium vezetősége. Azt is kijelentették, hogy az ügyben elrendelt hatósági vizsgálatot az egész iskola támogatja.

Az intézmény szerint már csak az is bizonyítja, hogy „a felvételi eljárás során a kompetenciák, készségek és a tantárgyi tudás az, ami számít”, hogy az Eötvös „a középiskolák rangsorában hagyományosan az elsők között van”. Tehát ha nem a legrátermettebb diákokat vennék fel, nem lehetnének évek óta az ország legjobb gimnáziumai között.

Valóban a Reáltanoda Alapítvány vezetője hallható a felvételen
A nyilatkozat megjelenése után sikerült beszélnünk az Eötvös József Gimnázium egyik tanárával. Ő lapunknak azt nyilatkozta, hogy ő személyesen nem ismeri a Reáltanoda Alapítvány vezetőjét, de „iskolai beszélgetés alapján” valóban Kálmán Gábor hallható a Metropol által közölt hangfelvételen. Ez azért fontos fejlemény, mert korábban többen is megkérdőjelezték a felvétel valósságát. A tanár elmondása szerint

„az Eötvösben döbbenet, felháborodás fogadta a cikket. Nem gondoljuk, hogy az igazgatónk bármilyen szinten is partner lenne ilyen ügyben”.

Pénzért cserébe vehettek fel diákokat a Metropol szerint
A Metropol birtokába jutott hangfelvétel szerint egy apa félmillió forintot már adott az iskolának azért, hogy gyerekét felvegyék az intézménybe, és ezt „meg tudná még toldani”, ha kevésnek bizonyulna. A lap szerint az apa tárgyalópartnere az iskola alapítványának vezetője, Kálmán Gábor volt. A beszélgetés közben ő biztosította a szülőt arról, hogy, „akármi történik, a gyereket fel fogják venni”. Kálmán a felvétel alapján hozzáteszi, hogy ezt már megbeszélte a „Moss-sal”, ezzel valószínűleg Moss László iskolaigazgatóra utalt. Majd hozzátette:

Mossnak úgy kell az egészet csinálnia, hogy „a nyakát ne törjék ki”.

A cikk alapján az iskolában már gyakorlata van annak, hogy pénzért vesznek fel diákokat: szóbelire sem hívják be őket, mert az „nyomot hagy”, mondta ugyanis Kálmán a hangfelvételen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató