2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Moszkva felszólította a lett nagykövetet, hogy két héten belül hagyja el Oroszországot

Moszkva felszólította Maris Riekstins lett nagykövetet, hogy két héten belül hagyja el Oroszországot – áll a külügyminisztérium Telegramon elérhető közleményében.

Pontosítják, hogy a lett ügyvivőt a mai napon a külügyminisztériumba idézték, mert Riga úgy döntött, hogy lecsökkenti az országok közötti diplomáciai kapcsolatokat. A minisztérium határozottan tiltakozott ellene, és hangsúlyozta, hogy nem fogadják el egy ilyen lépés indoklását a többi balti állammal való “szolidaritásra” való hivatkozással.

A minisztérium megjegyezte, hogy az ezen államok közötti “szolidaritás” a teljes ruszofóbiában és a Moszkva elleni ellenséges lépések kezdeményezésének vágyában rejlik. Ezt a vágyat viszont az Egyesült Államok és más, Oroszországgal szemben barátságtalan országok aktívan ösztönzik – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

“Ugyanakkor a lett külügyi és külügyminiszterrel közölték, hogy miután megszületett az elvi döntés, nem tartjuk szükségesnek, hogy a Riga által megjelölt időpontig (február 24. – a szerk.) várjunk a nagykövetek küldetésének befejezéséig. Riekstins lett nagykövetet felszólították, hogy két héten belül hagyja el az Oroszországi Föderációt” – közölte a minisztérium.

A külügyminisztérium kijelentette, hogy Riga provokatív demarsának, amely a diplomáciai kapcsolatok szintjének csökkentésére irányul, következményei lesznek.

A minisztérium azonban megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzetért minden felelősség a rigai vezetést terheli. Hozzátették, hogy az országok közötti kapcsolatokat már nagymértékben tönkretette az uralkodó lettországi elit destruktív politikája. Ez magában foglalja az orosz nyelvű információs tér teljes megtisztítását, a szovjet emlékhely és kulturális örökség felszámolását, valamint a honfitársak büntetőjogi felelősségre vonását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató