2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A 444.hu csapata egy magyarul nem beszélő, román “újságíróval” bővült

A Soros által pénzelt 444 „tényellenőrző” lapja, a Lakmusz újabb tanácsadóval bővült. A politikailag meglehetősen egysíkú testületbe beválasztottak egy román származású újságírót is, aki döntési jogkört kapott a tények és az álhírek közötti különbségtételben -írja a Tűzfalcsoport, amely kiemeli, hogy a férfi korábban több mint egy évtizenden keresztül a Nyílt Társadalom Alapítványnak volt a munkatársa. 

A Lakmusz hivatalosan a 444  fiókszervezeteként működik, a pénzt Brüsszelből kapják, és a demokratikus látszatelvárásoknak úgy próbálnak megfelelni, hogy létrehoztak egy úgynevezett „tanácsadó testületet”, amelynek hivatalosan az a feladata, hogy rendszeresen értékelje „majd a Lakmusz és a konzorcium elvégzett munkáját és további fejlődési lehetőségeit.” A tagok között megtalálható többek között a Társasági a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója, az RTL Magyarország hírigazgatója, de a Helsinki Bizottság társelnöke is. Úgy tűnik tehát, hogy az egyetlen feltétel, hogy a beválasztott tag Soros valamelyik fiókszervezetének tagja legyen. 

Azt nem tudni, hogy ezért mennyi pénzt kapnak, de meglehetősen kifizetőhelyszagú a testület, arról már nem is beszélve, hogy etikai és szakmai kérdéseket is felvet az, hogy egy hivatalosan magyarországi nyilvánosságot ellenőrizni hivatott szervezet tagjai között csak és kizárólag balliberális irányba elfogult döntéshozókat találunk 

-jegyzi meg a Tűzfalcsoport.

AZ ÚJ TAG SEM KÜLÖNB
A legújabb taguk viszont egy magyarul nem beszélő, román újságíró, nevezetesen Marius Dragomir a budapesti CEU Center for Media, Data and Society igazgatója. Korábban több mint egy évtizeden keresztül a Nyílt Társadalom Alapítvány munkatársaként tevékenykedett. Jelenleg a Media InfluenceMatrix elnevezésű nemzetközi kutatási projektet irányítja. Újságírói pályafutását 25 éve kezdte szülőhazájában, Romániában, ahol számos helyi napilapnak, rádiónak és televíziónak dolgozott. 1999 óta angol nyelvű médiának dolgozik. Az újságírók és kutatók által létrehozott Mediapowermonitor.com alapító tagja, amely az újságírásra hatással bíró szabályozói, gazdasági és politikai trendeket vizsgálja.

A blog megnézte, hogy milyen munkák köthetőek a román újságíró nevéhez és megállapították, hogy annak ellenére, hogy nem beszél magyarul, elég élénken foglalkozik a magyar médiahelyzettel és leginkább ugyanazokat írja (néha szinte szó szerint) mint a magyar balos elvtársai. Olyan tanulmányokat ír az európai médiáról, amelyben Magyarországgal kitűntetett helyen foglalkozik, de Romániát meg sem említi. Minden egyes munkájából süt, hogy van egy erőteljes fixációja Magyarországgal szemben, saját hazájánaka médiavilágával pedig alig, de ha mégis, akkor nagyon kimérten foglalkozik.

A Lakmusz az Európai Bizottságon túl még további forrásokatkap más, a bizottság által alapított szervezetektől is összesen kb. 20 000 euró (7,7 millió forint) értékben. Tehát Soros létrehoz egy tényellenőrző portál, amit Brüsszellel finanszíroztat és a magyar nyilvánosság tényszerűségét egy román újságíróval is ellenőriztetik. 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató