2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A kínai külügyminisztérium felszólítja az Egyesült Államokat, hogy állítsa le az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást

Kínai Külügyminisztérium: Az Egyesült Államok kezdeményezte a válságot Kijevben, le kell állítani a fegyverszállítást.

 Ha az Egyesült Államok valóban törődik az ukrán néppel, abba kell hagyniuk a fegyverszállítást – mondta Mao Ning kínai külügyminisztérium szóvivője egy tájékoztatón.

"Az Egyesült Államok a fő kezdeményezője és fő mozgatórugója az ukrán válságnak, folyamatosan szállítanak nehéz- és támadófegyvereket Ukrajnának , elnyújtva és intenzívebbé téve a konfliktust"

- mondta a diplomata.

Felszólította Washingtont, hogy "hagyjon fel a háborúból való haszonszerzéssel", és "felelősségteljesen segítse elő a de-eszkalációt", azaz teremtse meg a feltételeket "az érintett felek" béketárgyalásaihoz.

Korábban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyinak adott interjújában azt mondta, hogy Moszkva is Washingtont tekinti az ukrán válság "fő karmesterének" és "fő haszonélvezőjének". Szavai szerint az USA Ukrajnát hadiipari termékei tesztpályájának tekinti, és fegyverrendszereket tesztel, "hogy lássa, ellenállnak-e az orosz fegyvereknek".

Egy nappal korábban Joe Biden, a Fehér Ház elnöke bejelentette, hogy három tucat amerikai gyártmányú M1 Abrams harckocsit szállítottak le. Az orosz katonai művelet kezdete óta Kijevnek nyújtott katonai támogatás összege több tízmilliárd dollárra rúg.

Oroszország többször kijelentette, hogy a nyugati katonai segély nem jelent jót Ukrajnának, és csak meghosszabbítja a konfliktust, valamint hogy a fegyverekkel való szállítás az orosz hadsereg legitim célpontjává válik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató