2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Egy orosz cég pénzjutalmat ajánlott a nyugati tankot megsemmisítő orosz katonáknak

A Foresz, egy orosz vegyipari gyártó vállalat, amely fejpénzt ajánlott fel az orosz katonáknak az M1 Abrams és Leopard 2 harckocsik megsemmisítéséért Ukrajnában. A hír azután érkezett, hogy Washington és Berlin a múlt héten jóváhagyta a Kijevnek történő szállításokat.

“AZOK AZ OROSZ KATONÁK, AKIK MEGSEMMISÍTENEK VAGY ELFOGNAK EGY NÉMET LEOPARD 2 HARCKOCSIT VAGY EGY AMERIKAI ABRAMS HARCKOCSIT, PÉNZJUTALOMBAN RÉSZESÜLNEK” – ÁLL A CÉG HONLAPJÁN PÉNTEKEN KÖZZÉTETT KÖZLEMÉNYBEN.

“A Foresz 5 millió rubelt [több mint 25 millió forintot] fizet az első trófeáért. A kifizetés minden következőért … 500 000 rubel [2.5 millió forint] lesz”.

A cég hozzátette, hogy ha Ukrajna valaha is F-15-ös és F-16-os vadászgépeket szerez be, a Foresz 15 millió rubeles (75 millió forint) díjat oszt ki az első lelőtt gépért.

A nyugati harckocsik Kijevnek történő átadásáról szóló döntés azt mutatja, hogy a NATO nem csak védelmi fegyvereket szállít Ukrajnának, ami rávilágít a hadseregünk konszolidálásának és támogatásának szükségességére. Ezt már az [orosz] különleges katonai művelet első napjai óta tesszük, és továbbra is támogatni fogjuk katonáinkat.



A 2000-ben alapított Foresz a honlapja szerint proppantot gyárt és értékesít, egy szemcsés anyagot, amelyet az olaj- és gázipari vállalatok használnak. A vállalat irodája az oroszországi Jekatyerinburgban található.

Vasárnap Iván Ohlobisztyin orosz színész, hasonló fejpénzt hirdetett blogján. “A nagyvállalkozók egyes tagjai felhatalmaztak arra, hogy tájékoztassam önöket, hogy 10 millió rubel (több mint 50 millió forint) jutalmat tűznek ki minden megsemmisített Abramsért” – írta.

Berlin a múlt héten közölte, hogy 14 darab Leopard 2-t szállít Kijevnek, és zöld utat adott más európai országoknak a német gyártmányú harckocsik szállítására. Olaf Scholz kancellár azt mondta, hogy Németország és partnerei összesen 112 harckocsit szeretnének szállítani.

Eközben az Egyesült Államok által ígért 31 Abrams harckocsit előbb össze kell szerelni. A Politico a múlt héten arról számolt be, hogy “hónapokig, de akár évekig is eltarthat”, mire a harctérre gurulnak.

Oroszország fenntartja, hogy a külföldi fegyverek eszkalációhoz vezetnének, de nem változtatnák meg a konfliktus kimenetelét. A Kreml szerint az Ukrajnában lévő nyugati tankokat legitim célpontokként fogják kezelni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató