2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Kreml: Boris Johnson hazudik, nem fenyegettünk rakétatámadással

„Amit Johnson úr mondott, az nem igaz. Pontosabban: hazugság” – hangsúlyozta Dmitrij Peszkov.

Hazugságnak minősítette a Kreml szóvivője hétfőn Boris Johnson egykori brit kormányfő azon állítását, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rakétacsapással fenyegetőzött egy februári telefonbeszélgetésük során.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője arra reagált, hogy a The Daily Telegraph és a Daily Mail című lap közölte: Johnson egy dokumentumfilmben, amelyet a BBC közszolgálati televízióban hétfőn mutatnak be, kijelentette: Putyin egy 2022. február 2-i telefonbeszélgetésben „mintegy megfenyegette” őt, rakétacsapásra utalva.    

A BBC híroldalán hétfőn megjelent ismertető szerint Johnson arra figyelmeztette akkor Putyint, hogy egy Ukrajna elleni invázió nyugati szankciókat vonna maga után, és még több NATO-erő vonulna fel Oroszország határainál. Azzal is próbálta elejét venni az orosz katonai fellépésnek, hogy közölte Putyinnal:

Ukrajna belátható időn belül nem csatlakozik a NATO-hoz.  

„Amit Johnson úr mondott, az nem igaz. Pontosabban: hazugság”

– hangsúlyozta a brit sajtó által idézett exkormányfői nyilatkozatról a Kreml szóvivője. Peszkov szerint ez lehet szándékos hazugság Johnson részéről, ami felveti a kérdést, hogy miért ezt a verziót adja elő a történtekről, de az is lehet, hogy a brit miniszterelnök akkor »ténylegesen nem értette meg, miről is beszélt neki Putyin. „Akkor egy kicsit kényelmetlenül érezzük magunkat az elnökünk tárgyalópartnerei miatt” – tette hozzá Peszkov.    

A szóvivő elmondta, hogy tisztában van a telefonbeszélgetés tartalmával.

„Még egyszer hivatalosan megismétlem: ez hazugság, nem volt semmilyen rakétákkal való fenyegetés. Az Oroszország biztonságát érintő kihívásokról szólva Putyin elnök megjegyezte, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása esetén a NATO vagy az Egyesült Államok rakétáinak esetleges telepítése a határaink mentén azt jelentené, hogy bármely rakéta percek alatt elérné Moszkvát. Ha ezt a passzust így értelmezték, (...) akkor ez egy nagyon kínos helyzet”

– mondta.    

Hozzáfűzte, hogy nem a Kreml feladata reagálni a BBC filmjeire, de ha a dokumentumfilm többi része is ebben a szellemben készült, nem javasolná, hogy időt fecséreljenek rá. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató