2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Újabb páncélozott harcjárműveket kap a Magyar Honvédség

Újabb harminc páncélozott harcjárművet kap hamarosan a Magyar Honvédség. A Törökországban gyártott összkerékmeghajtású, páncélozott harcjárműveket az új kaposvári hadiüzemben komoly fegyverrendszerekkel, kamerákkal és radarokkal szerelik fel. A magyar állam és az egyik német hadiipari óriás közös, mintegy 50 milliárd forintos beruházásának eredményeképpen évente száz ilyen harcjárművet gyártanak majd Kaposváron.
 
Már csak a tesztelésre várnak a hadrendbe állítás előtt a Rheinmetall német hadiipari óriás kaposvári gyárában felszerelt Gidranok.

A Törökországban gyártott összkerékmeghajtású, páncélozott harcjárműveket ott fegyverezték fel és látták el korszerű rádiótechnikai és navigációs rendszerekkel. A próbák után a 32 új Gidrant azonnal rendszerbe állítják a honvédségénél.

A világ egyik legkorszerűbb taktikai harcjárművének számító Gidranok a német hadiipari vállalat és a magyar állam 50 milliárd forintos beruházásának eredményeképpen készülnek Kaposváron. Az első, már elkészült üzemcsarnokban a Törökországból érkező eszközök felfegyverzése folyik.



„Gidrán  egy régi magyar huszárló volt. Egy nagy csontú, erős, nagy teherbírású, régi tenyésztésű magyar lófajta. Ezeknek a modern kori utódai lesznek ezek az összekerék meghajtású, páncélozott harcjárművek, amelyeken komoly fegyverrendszerek, kamerarendszerek, radarrendszerek vannak. Ezek kerülnek itt Kaposváron az ideérkező, Törökországban gyártott eszközökre felszerelésre” – magyarázta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Az újabb csarnok átadása után elkezdődik a járművek összeszerelése, amit – török licensz alapján – a teljes gyártás és fejlesztés követ majd. A sorozatgyártás beindulása után évente száz Gidran készül majd a kaposvári üzemben.

Magyarországon jelenleg hat régióban hét kiemelt hadiipari fejlesztés folyik.

Ezek, ha mindegyikben beindul a sorozatgyártás, legalább kétezer új munkahelyet teremtenek.

A több mint 200 milliárd forint befektetésével megvalósuló új hadiüzemek amellett, hogy a legkorszerűbb eszközökkel látják majd el a Magyar Honvédséget, exportra is termelnek. Magyarország 2030-ra válhat képessé korszerű és komplett fegyverrendszerek előállítására, és ezzel az európai védelmi ipar meghatározó szereplője lehet.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató