2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

41 éves fekete férfi lőtt le egy 13 éves fekete fiút Washingtonban, mert fel akart törni egy autót

Másodfokú gyilkossággal vádoltak meg egy washingtoni lakost, aki január 7-én lelőtt egy 13 éves fekete kisfiút, aki szerinte autókat próbált meg feltörni az utcájában – számol be a BBC. ( A másodfokú gyilkosság a magyar jog szerint leginkább hirtelen felindulásból elkövetett emberölésnek feleltethető meg.)


Az eset még január 7-én történt, amikor a 41 éves, szintén afroamerikai Jason Michael Lewis hajnalban zajokra ébredt. Mivel attól tartott, valaki be akar törni hozzá, magához vette a legálisan tartott fegyverét, és kilépett az utcára. A háza közelében egy csapat feketebőrű tinédzsert látott, akik elmondása szerint éppen egy parkoló autót próbáltak meg feltörni.

Azok Lewis láttán menekülni kezdtek az autójukkal, a férfi azonban utánuk lőtt, eltalálva a 13 éves Karon Blake-t is.

Ezután értesítetta rendőrséget. A kiérkező testkamera-felvételei szerint a férfi a földön fekvő fiú mellett térdelt, és megpróbálta újraéleszteni – sikertelenül. A kórházban megállapítottak szerint a fiú halálát több lőtt seb okozta.

Az eset azért csak most kapott nyilvánosságot, mert a férfi kedden adta fel magát a rendőrségen.

Egyébként „ragaszkodik az ártatlanságához”, és felzaklatták a történtek.

A rendőrség azonban másként látja: értékelésük szerint a lelőtt tinédzser nem lépett fel támadólag, ellenkezően, valószínűbb, hogy a fiú a menekülő autót próbálta meg utolérni, és valószínűleg nem is látta, milyen irányból és kitől érkeznek a lövések.

Egy szemtanú pedig pont az ellenkezőjét vallotta: ő azt mondta a rendőröknek, hogy a fiú „rátámadt” a férfira.

Az ügy érdekessége, hogy pont aznap történt, amikor Memphisben öt fekete rendőr halálra vert egy fekete férfit.

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató