2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Életfogytiglant és húsz évet kapott a 2020-as bécsi terrortámadás négy bűnrészese

Az október óta tartó tárgyaláson az esküdtszék egyetértett abban, hogy a négy elítélt férfi a fegyverek beszerzésében és a helyszín kiválasztásában is segítette a végül lelőtt 20 éves elkövetőt a támadás végrehajtásában.



A terrortámadásban, melynek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, négy ember vesztette életét és huszonhárman megsebesültek.
Maga a támadó és az egyik mostani elítélt is ült már börtönben, mert Szíriába akartak utazni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. 2019-ben engedték őket szabadon. A támadással kapcsolatban őrizetbe vett hat emberből kettőt bizonyíték híján felmentettek, ugyanakkor iszlamista terrorpropaganda terjesztéséért két év börtönt kaptak. Az ügyészség szerint a vádlottak közül többen is szélsőséges chatcsoportok tagjai voltak.

Az ítélet kihirdetését megelőzően a 22 és 32 év közötti vádlottak tagadták, hogy közeli kapcsolatban álltak volna az elkövetővel, egyúttal kiálltak amellett, hogy nem szimpatizálnak terrorszervezetekkel.
A 2020-as tragédiát követően fény derült rá, hogy az osztrák alkotmányvédelmi hivatal tisztában volt az elkövető újabb radikalizációjával és azzal a sikertelen szlovákiai fegyvervásárlási kísérletével is, amelyben az egyik, 23 éves elítélt segítette a férfit.

A belügyminisztériumi vizsgálóbizottság rámutatott, hogy az alkotmányvédelmi hivatal mulasztást követett el azzal, hogy nem tájékoztatta az ügyészséget.
A ügy következményeként reformokat vezettek be az osztrák államvédelemnél, valamint radikalizációellenes intézkedéseket indítványoztak a börtönökben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató