2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Lengyel sportminiszter: 40 ország bojkottálhatja a párizsi olimpiát, ha beengedik az orosz sportolókat

Heves ellenreakciót váltott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon törekvése, hogy megvizsgálnák annak lehetőségét, hogyan térhetnek vissza az orosz és a belarusz sportolók a soron következő olimpiára. A NOB úgy foglalt állást, hogy nem szabad csak az útlevelük miatt büntetni a sportolókat, és a két említett nemzet tagjai ott lehetnének semlegesként a 2024-es a párizsi olimpián.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal jelezte, nem ért egyet ezzel a szándékkal, hiszen nemzetét megtámadták. Pénteken a lengyel sportminiszter, Kamil Bortniczuk jelezte, akár negyven ország is bojkottálhatja az olimpiát, ha ott lehetnek az oroszok, az esemény pedig így értelmetlenné válik.

A balti államok sportminiszterei már egy nappal korábban kijelentették, el kell utasítani minden erőfeszítést, ami az orosz sportolókat érinti. A NOB válaszreakciója az volt, hogy még semmilyen tárgyalás nem folyt az oroszokkal, belaruszokkal, és felhívta Ukrajna figyelmét, annak is következményei vannak, ha valaki a bojkottal fenyegetőzik.

Az orosz sportolók már a 2016-os riói játékokon sem viselhették országuk címerét, és játszhatták le a tiszteletükre az orosz himnuszt, de akkor még a nemzetközi doppingszabályok rendszerszintű megsértése miatt tekintettek rájuk páriaként.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató