2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Belügyminisztérium: Nem az orvostársadalommal, nem az egészségügyi dolgozókkal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktus

Sajtótájékoztatón reagált vasárnap délután a Belügyminisztérium a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttgyűlésére, ahol megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondásával tiltakozzanak.

A MOK szerint az év elején életbe lépett egészségügyi törvénycsomag kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat, ezért minden eszközt meg kívánnak ragadni, hogy tiltakozzanak ellene.

A sajtótájékoztatón Takács Péter a MOK-ot hibáztatta a hangulatkeltés miatt. Az egészségügyi államtitkár azzal nyitott, hogy

a Belügyminisztériumnak nem az orvostársadalommal van gondja, csak az orvosi kamarával vitatkoznak.

Visszautasította, hogy a tárca ne kommunikálna megfelelően a szakszervezetekkel vagy a tudományos akadémiával, és azzal vádolta a kamarát, hogy gyakran változtatja az álláspontját.

„Elvek szintjén nincs nagy véleménykülönbség közöttünk, de olyan felvetéseket hallunk, hogy nem működik, összeomlott az egészségügy. A magyar egészségügy jól teljesít, a Covid-hullámok alatt is jól teljesítettünk, és erre a szervezettséget kell tovább erősíteni. Természetesen bőven van munka, de mindvégig nyílt lapokkal játszottunk és tudjuk, hol kell belenyúlni a rendszerbe”

– mondta Takács, aki szerint azért kellett átalakítani az ügyeleti rendszert, mert „ezen a területen tárták fel a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató