2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Katar betiltja a rovarokat tartalmazó élelmiszereket

A katari egészségügyi minisztérium szerint a rovartermékek "nem felelnek meg a muszlimok számára engedélyezett halal élelmiszerek technikai szabványainak".



A mohamedán többségű Katar csütörtök este megerősítette a rovarok fogyasztásának vallási tilalmát, miután az Európai Unió január elején új rovartermékeket vett fel a megengedett élelmiszerek listájára.

A rovaralapú termékek "nem felelnek meg a halal élelmiszerek technikai szabványainak", amelyek a muszlimok számára engedélyezettek - áll a katari egészségügyi minisztérium közleményében.

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács előírásai "és az illetékes hatóságok vallási véleménye" tiltja "a rovarok vagy a belőlük kivont fehérjék és kiegészítők fogyasztását" - tette hozzá a minisztérium.

"Újszerű élelmiszerek"

A közlemény szerint a bejelentés "néhány ország azon döntését követi, hogy jóváhagyja a rovarok élelmiszertermelésben való felhasználását".

A minisztérium nem nevezte meg a szóban forgó országokat, de az Európai Bizottság januárban engedélyezte a kis ostorféreg lárváinak, más néven lisztkukacoknak, valamint a házi tücsöket tartalmazó terméknek az élelmiszerekben való felhasználását.

Az EU már négy rovart engedélyezett "új élelmiszerként". Minden rovarokat tartalmazó terméket egyértelműen fel kell címkézni.

A Koránban említve

A rovarok régóta olcsó fehérjeforrást jelentenek a világ egyes közösségei számára, és fogyasztásuk a hús és más, magas üvegházhatású gázokkal járó élelmiszerek alternatíváinak keresésére irányuló növekvő nyomás miatt bővült.

A muszlim teológusok szerint az iszlám nem tiltja egyértelműen a rovarok fogyasztását. A legtöbben úgy vélik, hogy a sáskák halal vagy megengedettek, amennyiben a Korán említi őket, de sok muszlim teológus más rovarokat tisztátalannak minősít.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató