2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A héten jön a 13. havi nyugdíj

Ezen a héten kapják meg az érintettek a 13. havi nyugdíjat, így a 15 százalékkal megemelt havi öregségi ellátás duplája érkezik meg hozzájuk ebben a hónapban. 

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke úgy véli, a 13. havi nyugdíj megérkezésével az érintett időskorúak talán egy kicsit fellélegezhetnek, és ki tudják majd fizetni a borsos rezsiszámlákat. Szerinte a 13. havi nyugdíj egy vagy maximum két hónapig ki tudja egyensúlyozni a magas inflációt, éves szinten ugyanakkor ez várhatóan kevés lesz. A magasabbra várható infláció miatt a szervezetek szerint idén is elkerülhetetlen lesz az évközi nyugdíjemelés.

Korábban érkezik a februári nyugdíj

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt közölte, hogy három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot.

2023 januárjától 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak (az emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik) a magas infláció miatt. A Pénzcentrum arra is emlékeztetett, hogy idén novemberben egy nyugdíjprémium is esedékes lehet még, de ez azon áll vagy bukik, hogy mekkora GDP-növekedést sikerül elérni ebben az évben. A prémiumhoz 3,5 százalékos növekedésre lenne szükség, ezt viszont az európai szintű recesszió közepette nem lesz egyszerű elérni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató