2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Reuters: India hosszútávú LNG szerződést köt Oroszországgal

Oroszország legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) termelője, a Novatek készen áll arra, hogy hosszú távú szállításokról szóló megállapodást kössön India fő gázelosztójával, a GAIL-lel – jelentette a Reuters pénteken iparági forrásokra hivatkozva.

Az előzetes megállapodást már ezen a héten aláírhatják a Novatek elnökének, Leonyid Mihelszon indiai látogatása során, egy energetikai konferencián – mondták az ügyet ismerő, névtelenséget kérő személyek a hírügynökségnek.

A hírre akkor kerül sor, amikor a GAIL igyekszik kilábalni az egy évvel korábbihoz képest 93%-os profitcsökkenésből a decemberrel zárult három hónapban, amely az orosz Gazprom energiaipari óriáscég egy korábbi egységének szállítási zavarai miatt következett be.

A GAIL 20 évre szóló szerződést kötött a Gazprom Marketing and Trading Singapore (GMTS), a berlini székhelyű Gazprom Germania korábbi leányvállalatával. Tavaly a német hatóságok az oroszellenes szankciók részeként átvették a Gazprom leányvállalatát, amely ma már Sefe néven működik, anélkül, hogy kártérítést fizettek volna.

Az indiai közüzemi vállalat kénytelen volt gázkorlátozáshoz folyamodni, és csökkentette petrolkémiai üzemei termelését, miután a GMTS-szel kötött megállapodás szerinti szállítások meghiúsultak.

A Novatek és a GAIL most tárgyal a feltételekről, és dönteniük kell a szállítások mennyiségéről, ami a biztosítás és a szállítás függvénye.

“AKTÍVAN TÁRGYALUNK NÉHÁNY HOSSZÚ TÁVÚ LNG-SZÁLLÍTÓVAL… REMÉLHETŐLEG HAMAROSAN LEGALÁBB EGY SZERZŐDÉST MEG TUDUNK KÖTNI” – NYILATKOZTA A GAIL ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA.

A Reuters szerint a Novatek egy hosszú távú szerződés keretében havi LNG-szállítást kínál a GAIL-nek “free-on-board” alapon, ami azt jelenti, hogy a vevőnek kell hajót bérelnie, és fizetnie kell a fuvardíjat, a biztosítást és a szállítási költségeket.

Az indiai vállalat azonban azt kéri a Novatektől, hogy biztosítsa a rakomány indiai kikötőkbe történő átrakodását, valamint fedezze a biztosítási és fuvarköltségeket, mivel a biztosítótársaságok a nyugati szankciók miatt vonakodnak orosz energiaszállítmányok szállítását biztosítani.
India az energiabiztonság növelése érdekében szeretné kiterjeszteni energetikai együttműködését Oroszországgal. Újdelhi több hónapja Oroszország legnagyobb olajfogyasztója, decemberben napi 1,17 millió hordónyi rekord mennyiségű olajat importált.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató