2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Szétszedték a lengyelek a Kijevben fotózkodó védelmi miniszterüket

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi minisztert és miniszterelnök-helyettest élesen bírálták a közösségi oldalakon, miután olyan fotók kerültek nyilvánosságra, amelyeken az OUN-UPA, a náci kollaboráns Bandera szervezete - a szerk.) szimbólumaival a háttérben koszorút helyez el egy emlékműnél - közölte a Kresy honlap.



Blaszczak a múlt hét végén Kijevben járt, látogatásáról az ország védelmi minisztériuma fotókat tett közzé. Az egyik képen a minisztert az emlékmű egy töredéke előtt térdelve ábrázolták, a képen pedig az UPA zászlaját ábrázoló graffiti látható. Egy másik képen az ukrán nacionalista szimbólumok közelről láthatók.

A lengyel polgárok a fotó közzétételére dühös kommentekkel reagáltak a közösségi oldalakon, és a hatóságok magyarázatának hiánya is felháborodást váltott ki - írja a lap.

Később a lengyel védelmi minisztérium eltávolította az összes képet a kormányzati honlapokról és a közösségi oldalakról. Az ügynökség a Twitteren tett közzé egy üzenetet, amely szerint Blaszczak "nem helyezett el virágot és nem térdelt le az UPA zászlaja előtt.

A lengyel védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a graffiti "a fal szomszédos részén" volt, és "oroszbarát retorikának" nevezte az állampolgároknak a minisztériummal szembeni kritikáját az ügyben.

"A Honvédelmi Minisztérium már törölte a felvételeket, és úgy tett, mintha minden rendben lenne. A probléma azonban az, hogy sem a lengyel miniszter, sem a környezetéből senki nem reagált semmilyen módon a Bandera-szimbólumokra"

- idézte a lap a Konföderáció és a Nemzeti Mozgalom egyik tagját, Krystian Kaminskit.



Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató