2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Egri Viktor túltolja: lehet, hogy nem orosz zászló volt, de a Fradi elzavarta az összes ukránt

Nem tud leakadni a témáról az ATV munkatársa.

Mint ismert, a 444 és Egri Viktor a hétvégi Fradi - Újpesten történtek miatt szaladtak be abba a bizonyos erdőbe, ráadásul tátott szájjal.

Erről itt írtunk.

Most egy újabb konteóval érkezett a "független, objektív" megmondóember, "sportriporter"

Íme:

Ha már így van, akkor legyen. Lehet, hogy tévedtem, és a ferencvárosi drukkerek minden hátsószándék nélkül raktak ki olyan képüzenetet az Újpest elleni meccs előtt, amely az orosz zászló és a magyar zászló színeit egymás mellett, egymásba fonódva mutatta be. Lehet. Ők azt mondják, és hihetünk nekik, hogy egy 35. születésnapját ünneplő baráti szurkolói csoportról emlékeztek meg. Szubkultúrák esetében -és ilyenek az egyes ultra-csoportok is- gyakran előfordul, hogy saját szimbólumaik a kívülállók -tehát a világ jelentősen nagyobb része számára- egészen mást jelentenek. Ha a ferencvárosi stadionban készült képet ma Európa lakosai egyesével megnéznék, jelentős többségük vélné azt, hogy itt egy az orosz-magyar barátságra történő utalást lát, egyszerűen azért, mert Európa jelenlegi gondolatcsatornáinak jelentős járatait az orosz-ukrán háború hírei töltik meg. Ez persze azon optimista és az európai civilizáció jelenébe vetett hitre alapszik, miszerint a magyar lobogó színei is az általános műveltség kategóriájába tartoznak kontinens-szerte.

Az oroszt manapság mindenki ismeri.

A ferencvárosi drukkerek viszont egyáltalán nem sejtették, hogy erre is lehet asszociálni. Vagyis ezt állítják. Vagy nem érdekelte őket. A Fradi drukkerei egyébként egy másik zöld-fehér csapat ultráinak szülinapját ünnepelték. A két klub közötti közösség több dolgon alapszik, pl. azon, hogy a két csapat zöld-fehér, és mindkettőnek lila-fehér a legnagyobb városi riválisa. A bécsi ultracsoport saját maga általában sokkal kevésbé markánsan használja a piros és a kék színeket, mint amit ezen a magyar élőképen látni lehetett, alább egy a csoport 25. születésnapjára készült koreográfia is látható, amelyen a társaság saját maga teljesen kispórolta az itt félreértést okozó színeket. Ha akarom, tehát azt is állíthatom, de gondolni talán még inkább szabad, hogy a ferencvárosi drukkerek nemcsak-hogy nem tettek meg mindent a félreértések elkerüléséért, hanem tudattalanul vagy tudatosan rá is játszottak erre. Mindenki azt vél, amit akar, de nem hagyhatja figyelmen kívül a környező világot, ha mégis megteszi, akkor a következményekkel számolnia kell. Ne vitassuk el a lehetőségét annak sem, hogy ez a számítás meg is történt, és esetleg ugrásra készen várták, hogy ki szalad bele az előretartott késbe, melyik libsin lehet majd élcelődni az állami pénzen kitartott propagandisták felületein. Az orosz-ukrán háború itt van velünk, aki az ezzel kapcsolatos érzékenységgel nem számol az sokkal nagyobbat téved, mint az, aki nincs tisztában pár ezer ember közösségének szimbolikájával. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a Ferencváros egy olyan állam kegyeltje, amely amúgy is szövetségesei célkeresztjébe került legenyhébb megközelítésben is hintapolitikának mondható háborús kommunikációja miatt.

És egy olyan csapat, amely az előző években ukrán-orosz fordulatot hajtott végre, amelyből ebben a szezonban az utolsó ukrán is eltűnt.

Ha tévedtem, elnézést kérek. Ha igazam van, nem.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató