2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Karácsony haverja, Jávor Benedek Paks II. kapcsán egy amerikai cég érdekében lobbizik

Orbán Putyin bábja? "Ez egy tudatos politikai döntés." Orbán Viktor azt hiszi, hogy ő egy éleslátó látnok, akit egy rakás ostoba európai politikus vesz körül - mondja Jávor Benedek, magyar politikus és volt európai parlamenti képviselő az EURACTIV Polandnak adott interjújában,- szemlézte a Bennfentes.net.
 
Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl: - Magyarország függ az orosz energiaforrásoktól, az energiamix 46%-át egy orosz építésű és működtetésű atomerőmű, 27,7%-át pedig orosz gáz adja (Statista 2023). Ugyanakkor Orbán Viktor blokkolja az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, és Ukrajnát a "senki földjének" tekinti. Mennyit veszít Magyarország, ha a Kreml kivonul az energetikai együttműködésből?

Jávor Benedek: Magyarország nagyon függ Oroszországtól a gáz, az atomenergia, de az olaj tekintetében is. Az olajat gyakran figyelmen kívül hagyják ebben az összefüggésben, mivel ez az ágazat már most is az uniós szankciók célpontja. Magyarország azonban mentesül az orosz olajra vonatkozó embargó alól. Ugyanez a helyzet a gázzal.

Ha Putyin megharagudna Orbánra és elzárná a gázcsapot, mi lenne a vége?

Nagyon rosszul, mert a gáz elzárása keményen sújtaná a magyar háztartásokat. Magyarország egy nagyon "elgázosodott" ország. A háztartások mintegy 40 százalékát földgázzal fűtik.

Mi a helyzet az olajjal?

Technikailag lehetséges lenne más olajforrásokhoz is hozzáférni. Van egy horvátországi Adria-vezeték, és Ausztriából is importálhatunk olajat. Tehát, bár az orosz olaj jelenleg stratégiai jelentőségű, vészhelyzetben helyettesíthető. A gáz esetében a helyzet bonyolultabb, mivel kevesebb alternatív ellátási útvonal áll rendelkezésre. Az elmúlt évben az európai országok sokat fektettek be a gázinfrastruktúrába, új kereskedelmi szerződéseket kötöttek. Ez az oka annak, hogy az orosz gázimport 40 százalékról 7-9 százalékra csökkent az Unióban. Más a helyzet Magyarország esetében, amely 90 százalékban függ az orosz gáztól.

De vannak összekötők.

Igen, vannak. Ausztriával, Szlovákiával, Horvátországgal, Romániával és még Szerbiával is [utóbbi négyet az Orbán-kormány építette meg, a baloldal csak szavakban képviselte a beszerzések diverzifikációját]. Tehát van infrastrukturális potenciál, de még mindig nincsenek megállapodások és szerződések.

Magyarország a maga részéről hosszú távú, 10+5 évre szóló szerződést kötött a Gazprommal 2021 őszén, közvetlenül az ukrajnai teljes körű orosz invázió előtt. És a magyar kormány nagyon szeretné, ha ez a szerződés nem sérülne meg....

Tavaly nyáron a tagállamok alternatívákat kerestek az orosz gáz helyett, és közben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Moszkvába utazott, hogy további gázszállításokról egyeztessen.

Magyarország tehát technikailag hozzáférhetett volna az uniós gázpiachoz.

Igen, de a gyakorlatban nincsenek megállapodások. Tehát, miközben más uniós országok fejlesztik összekapcsolási kapacitásaikat, Magyarország a függőségébe fektet be.

Ha ugyanis Budapest fejlesztené a kapcsolatát az európai energiapiaccal, az feldühíthetné Oroszországot, amely elzárhatná a gázt.

Talán Oroszország sem lenne boldog. De a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Ausztria is nagymértékben függött az orosz gáztól. Ennek ellenére az ottani kormányok úgy döntöttek és lépéseket tettek, hogy mindenképpen megszabaduljanak Oroszországtól.

Ebben az esetben mi a logika Magyarország szándékos Oroszországtól való függése mögött? Talán egy igazán kedvező ár?

Egyáltalán nem. Nagyon magas áron vásárolunk. Magyarország és Oroszország dezinformálja [a közvéleményt], hogy ez egy "jó üzlet", és "hatalmas kedvezményt" dolgozott ki. Az igazság pontosan az ellenkezője. Az ár magasabb, mint amit más országok fizetnek.

Nem hangzik nagy dolognak az erkölcsi gerinc feláldozásának magyarázatára...

Az igazság az, hogy Oroszország nem zsarolja Magyarországot az árakkal, mert azok már így is magasabbak, mint máshol. Az Oroszországtól való függés és Ukrajna megszállásának pénzügyi támogatása a gáz túlfizetésével Orbán Viktor tudatos politikai döntése.

Bizonyítani tudjuk, hogy az orosz gáz ára magasabb, mint más uniós országokban?

Igen. Bár a gázszerződések titkosak, és nem lehet hozzájuk hozzáférni, minden más adat rendelkezésünkre áll: ismerjük az importált gáz mennyiségét, ismerjük a végárakat, ismerjük a piaci statisztikákat, így ki tudjuk számítani a külső árat. Ezt már több szerkesztő is megtette, az eredményeik nagyon is összhangban vannak.

Tehát a zsarolásról szóló munkahipotézisem nem működik?

Nem működik, mert nincs szükség zsarolásra. A magyarok önként teszik meg azt, amit más zsarolásra tenne.

De miért?

Jó kapcsolatokat akarnak fenntartani Oroszországgal. Úgy vélik, hogy Moszkva legyőzi Ukrajnát, és van esély az ukrán határok módosítására és Kárpátalja annektálására.

Ez egy hivatalos terv?

Nem, de Medvegyev nyíltan felvetette, hogy Ukrajna elpusztítása után Oroszország Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának adhatná át annak egy részét. Erről a kormányzati politikusokkal folytatott informális beszélgetések során hallottam. Orbán Viktor ezt nem említette nyíltan.

Mi a helyzet az atomenergiával?

Az atomenergia, mint mondta, a magyarországi villamosenergia-mix több mint 40 százalékát teszi ki. Egy orosz építésű erőműre támaszkodunk, amely az 1980-as évekből származik, és orosz tüzelőanyagot használ. Ugyanez igaz Szlovákiára, a Cseh Köztársaságra és Finnországra is. A francia nukleáris ipar is függ az orosz beszállításoktól - a Kazahsztánban bányászott uránt Oroszországban dolgozzák fel. Az uniós szankciók tehát nem sújtják az atomenergia-ágazatot - a Roszatom elleni szankciók több nemzeti villamosenergia-piacot is tönkretennének. Ezek az országok azonban intenzív tárgyalásokat folytatnak alternatív beszállítókkal. Évtizedekkel ezelőtt a Westinghouse olyan üzemanyagokat állított elő, amelyek helyettesíthetik az orosz üzemanyagokat, de ez drágább volt, ráadásul a geopolitikai helyzet is más volt, mint ma. Ez azonban azt mutatja, hogy technikailag lehetséges nem orosz üzemanyagot szállítani az orosz építésű atomerőművekbe. Ezért a legtöbb uniós ország tárgyalásokat folytat alternatív beszállítókkal, és az Európai Bizottság is ezt teszi az EU nevében. És mire az új megállapodások létrejönnek, addigra már nem lesznek szankciók, amelyek a nukleáris ipart sújtják. És Magyarország megint csak nem is próbál alternatívákat keresni. Elégedettek a függőségükkel, és fenn akarják tartani azt. De van egy másik aspektusa is ennek a történetnek: 2023-ban lesz némi változás. Magyarország jelenleg két orosz reaktorral bővíti a paksi atomerőművet. A háború előtt Európában csak egy hasonló projektet valósítottak meg, Finnországban. A finnek azonban 2022. február 24. után felhagytak vele. Most a magyar projekt az egyetlen. Ezért a szankciók csak az új nukleáris infrastruktúrát célozhatják meg, mert nem ártanának más tagállamoknak.

Az EU-nak azonban egyhangúságra van szüksége ahhoz, hogy bármilyen szankciót megszavazzon. 

Orbán Viktor már kijelentette, hogy nem fog beleegyezni semmilyen nukleáris szankcióba. De korábban azt is mondta, hogy nem fog beleegyezni semmilyen olaj- és gázszankcióba, de beleegyezett. Ezt a Magyarországnak szánt európai alapok összefüggésében is vizsgálni kell, amelyek még mindig felfüggesztve vannak. Budapest 2022 végére megállapodott az EB-vel, de még sok kritériumnak kell megfelelnie. És az igazság az, hogy az uniós források nélkül Magyarország hosszú távon nem fog fennmaradni. Orbán Viktor sokkal kevésbé erős, mint ahogyan azt gondolják róla.

Ilyen teljesen feleslegesen Putyin bábja?

Orbán Viktor azt hiszi, hogy ő irányítja a helyzetet, sőt, hogy ő mozgatja a szálakat. Úgy véli, hogy rálátása van a világ erőviszonyainak jövőjére. Oroszországra és Kínára fogad, mert szerinte ők lesznek a folyamatban lévő globális átalakulás nyertesei. Azt hiszi, hogy ő egy átható látnok, akit egy rakás ostoba európai politikus vesz körül. Ennek eredményeképpen a nap végén úgy viselkedik, mint Putyin bábja.

 

(Bennfentes.net)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató