2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bauer: Nagyon egyetértettem az őszödi beszéddel, és egyetértek vele ma is

Megszólalt a korábbi SZDSZ-es képviselő.

„Egyetértésünkhöz képest igazán másodlagos, hogy szombaton Donáth tett egy bántó és ugyanakkor téves célzást Gyurcsányra, amely persze körbejárta a médiát. Azért volt téves ez a célzás – hogy tudniillik aki azt mondja, hogy idő előtt le lehet váltani az Orbán-kormányt, az hazudik, majd hozzátette: reggel, éjjel meg este –, mert valóban elhangzott ugyan az árnyékkormány felállításakor, hogy akár idő előtt is előállhat olyan helyzet, hogy át kell venni a kormányzást, de ezt szerencsére már nem ismételgetik a DK-ban. De különösen azért volt ez téves, mert az őszödi beszédből idézett gyurcsányi mondatnak éppen az volt az üzenete 2006 májusában, hogy véget kell vetni mindenféle hazudozásnak a politikában. Donáthnak pedig ugyanez volt a fő üzenete: szakítani kell a hazudozással, a szemfényvesztéssel, őszintének kell lenni a politikában, akkor is ki kell mondani az igazságot, ha az nem népszerű. Az őszödi beszédet ugyan nem hallgathattam személyesen, hiszen nem voltam 2006-ban – és máskor sem – az MSZP-frakció tagja, de amikor megismertem, nagyon egyetértettem vele, és egyetértek vele ma is. És Donáth Annával is egyetértettem szombaton: véget kell vetni a hazudozásnak, a politikai szemfényvesztésnek, akkor is ki kell mondani az igazságot, ha az nem népszerű. Szerintem a Momentumnak nincs oka arra, hogy az őszödi beszédet elmondó Gyurcsánnyal szemben határozza meg magát.

Az is másodlagos, hogy vasárnap a DK kongresszusán rosszkedvű lettem attól, ahogy sorra üdvözölték az utóbbi hónapokban más ellenzéki pártból a DK-hoz igazolt politikusokat, köztük a négy volt momentumost. Aki közülük politikai pozíciót – polgármesterséget, alpolgármesterséget, helyi képviselőséget – is magával hozott, attól ezt rossz néven is veszem, hiszen ezekre a tisztségekre ki-ki a pártja bizalmából kerül. De ettől függetlenül: lehet az ilyen pártváltásnak a fogadó pártnál örülni – három évtizeddel ezelőtt örültünk az SZDSZ-ben Fodor Gábor, Ungár Klára és Molnár Péter jövetelének, de ők nem hozták magukkal a parlamenti mandátumukat –, de nem rokonszenves dolog őket úgy ünnepelni ezért, ahogyan az a DK-kongresszuson történt. Mindkét hiba árt az Orbán-rendszerrel a legkövetkeztesebben szemben álló két erős párt közötti nélkülözhetetlen bizalomnak. Ma mintha egyik pártban sem hinnék el, hogy szükségük lesz erre a bizalomra, én viszont biztos vagyok ebben.

Végül másodlagos az egyetértéshez képest az is, amiben vitám van a DK és a Momentum jelenlegi politikájával, és amiről más alkalommal írtam már, és bizonyára fogok is még írni.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató