2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bocsánatkérést követel Matovič, miután a szlovák külügyminiszter megvádolta Magyarországot

„Káčer miniszter úr durván hazudik, szándékosan félrevezet” – szögezte le Igor Matovič, egykori szlovák kormányfő.

Igor Matovič kedd délután, párttársával, Gyimesi György parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatót annak apropóján, hogy Rastislav Káčer egy kedd esti televízió műsorban úgy fogalmazott:

ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben”.

A diplomata arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy szerinte eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek – kifejtette, hogy ez már ma aktuális téma, és ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában.

A mondatok a kilencvenes éveket idézik

Káčer szerint a magyar követelések lehetősége nemcsak a jövőben lehet valós téma, de már jelenleg is az. Ezeket a műsorban elhangzó kijelentéseket a sajtótájékoztató kezdetén le is játszották. Ezen szavakra reagálva Gyimesi György úgy fogalmazott, az ideiglenesen megbízott külügyminiszter mondatai a kilencvenes éveket idézik. Matovič kifejtette, hogy 

már akkor is voltak információink arról, hogy az idő alatt, amikor nagykövet volt Magyarországon nem mindig viselkedett teljesen korrekt módon a befogadó országgal szemben.
Ennek ellenére meggyőződéssel jelöltük őt, mint igazán jó jelölést. És ebben az esetben talán azt mondhatnánk, hogy még egy ácsmester is hibázik egyszer, de ő tényleg józanul beszélt, ha összehasonlítjuk Slotával. Amikor Slota itt tombolta részeg ódáit arról, hogyan fogjuk a tankokat Budapestre küldeni, és földig rombolni, rendszeresen nagy mennyiségű alkohol hatása alatt állt”.

Hozzátette, hogy „Káčer miniszter azonban józanul beszélt. Tegnap mondta, és ma még mindig síri csend van, és még egyáltalán nem kért bocsánatot. Ez alapvető vád a legközelebbi partnerünkkel szemben, azzal a partnerrel szemben, akivel a leghosszabb közös határunk van. Ezek a kapcsolatok valóban rendkívül feszültek voltak a múltban,

pontosan azért, mert voltak politikusok, akik megpróbálták kijátszani a magyar kártyát.

Próbálták azzal ijesztgetni az embereket, hogy a magyarok el akarják venni tőlünk a területünket, és emiatt fegyverkeztek, és ennek Szlovákiában élő egyszerű magyar emberek fizették meg az árát”.

Szerinte ez szorosan összefügg az előrehozott választásokkal. Egy olyan ország lakosainak beszél ilyeneket, akik a világon a leginkább hisznek az összeesküvés-elméletekben és a hoaxokban.

„Káčer miniszter úr durván hazudik”
„Továbbra is hinni akarom, hogy ez a józan ész és a józan ítélőképesség pillanatnyi elvesztése volt, – vélekedett Matovič, majd folytatta –, hogy nem szándékos volt, és

ha az volt, akkor bocsánatkérést várok a külügyminiszter úrtól Magyarország irányában,
mert bármilyen bizonyíték nélkül ilyen cselekedettel meggyanúsítani őket, az durván túlmegy minden diplomáciai szokáson és szabályon. Ugyanakkor, mint volt miniszterelnök, szeretném elmondani, hogy a kormány Biztonsági Tanácsában egyszer sem beszéltünk ilyenről, hogy Magyarország részéről ilyen fenyegések érkeztek volna Szlovákiával szemben”.

Igor Matovič, mint volt kormányfő leszögezte,

Káčer miniszter úr durván hazudik, szándékosan félrevezet”,

amikor Magyarországot valamiféle területi haszonszerzéssel vagy szlovák terület megszerzésének kísérletével vádolja. Ez aljas cselekedet a részéről. Újra leszögezte, „határozott bocsánatkérést várunk tőle Magyarország irányában”.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató