2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Brit miniszter: Egy kib****tt vadászgépet sem tudunk adni Ukrajnának

Rishi Sunak támogatná Ukrajnát, de úgy tűnik, a brit kormányban egyesek részéről kételyek övezik ezt az elképzelést.

Szerdán Londonba utazott Volodimir Zelenszkij, ahol Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tárgyalt. Az ukrán elnök Londonban vadászgépeket követelt, hogy védekezhessen Oroszország ellen, Sunak ezzel kapcsolatban azt ígérte: utasítja a védelmi minisztert, Ben Wallace-t, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a brit légierő tud-e Typhoon vadászgépeket biztosítani az ukránok számára. 

Az inews brit portál azonban kormányzati körökből úgy értesült, hogy a brit kormány sem biztos abban, hogy a vadászgépek átadásával megváltoztathatják a háború kimenetelét. Sőt, a kormány egyik, meg nem nevezett minisztere azt nyilatkozta a portálnak erről:

egy k***szott vadászgépünk sincs, amelyet át tudnánk adni”.

Az inews megjegyezte, hogy a brit légierőnek több mint 130 Typhoon vadászgépe van, amelyek közül harmincat 2025-ben terveznek kivonni a forgalomból. A teljesített repülési idejüket figyelembe véve azonban ezek a gépek még valójában alkalmasak lesznek a szolgálatra 2025 után is, tehát elképzelhető, hogy ezeket átadják Ukrajnának, ha megszületik a döntés. Hozzátették azt is, az ukrán pilóták kiképzése ezeknek a vadászgépeknek a használatára több hónapot vehet igénybe. Ahhoz pedig, hogy a britek átadják a gépeket, valószínűleg szükség lesz arra, hogy a többi nyugati állam (ezen belül minimum az amerikaiak és a németek) is elkötelezze magukat ugyanebben az ügyben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató