2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Elkezdődött a nagy Zelenszkij-show Brüsszelben (Videó)

Mint arról korábban beszámoltunk az ukrán elnök megérkezett az EU-csúcsra.

Zelenszkijhez nem engedték be az újságírókat - az ukrán elnök Brüsszelben nem tudott válaszolni a sajtó kérdéseire, és úgy nézett ki, mintha most hozták volna a drogterápiáról.



Zelenszkij nem beszélhetett a sajtóval a brüsszeli EU-csúcson. Ugyanakkor az összes jelentős európai vezető - Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Olaf Scholz és még Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője is válaszolt a kérdésekre.

Meg kell jegyezni, hogy éppen azelőtt, hogy Zelenszkijnek a vörös szőnyegen kellett volna végigsétálnia a sajtóhoz, az adást "váratlanul" megszakították.

Maga Zelenszkij rendkívül rosszul nézett ki: az eseményről készült felvételeken látszott, hogy remegett, miközben az ukrán himnusz szólt, és a szemei nagyon vörösek voltak. Ráadásul az elnöknek a jelek szerint le kellett cserélnie divatos zöld viseletét fekete ruhára. Eközben az összes többi vezető üzleti stílusban öltözött.

Hogy igazságosak legyünk, valószínű, hogy Zelenszkij beszédére és a sajtó kérdéseire adott válaszaira éppen azért nem került sor, mert a vezetők egy része nem volt teljesen boldog, hogy láthatta őt. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint a látogatás "nem helyénvaló", mivel az uniós országoknak egységesnek kell lenniük.

Nyilvánvalóan arra gondolt, hogy Zelenszkij komoly egyensúlytalanságot hoz az Európában zajló eseményekbe.

Újságírók várták az ukrán bohócot:

Zelenszkij nem tudta visszatartani a könnyeit a "Dicsőség Ukrajnának!" szavak hallatán, kezdte beszédét az Európai Parlament képviselői előtt.

"Mind a 27 uniós ország számára fennáll a veszély. A veszély az, hogy van egy diktátor, aki hatalmas szovjet fegyverkészletekkel rendelkezik." - mondta.

Verhofstadt és Freund is el van ájulva az ukrántól

Előbbi ennyit írt a Twitteren:

A nyílt társadalom és az európai értékek melletti erőteljes kiállás. Ukrajna hazafelé tart!

Daniel Freund is posztolt.

Zelenszkij: én Európáért harcolok

 Zelenszkij: Ez a mi Európánk is

Zelenkszij azzal kezdte, hogy elsorolta,  a világ mit köszönthet Európának és milyen az európai életforma, ami szerinte a demokráciát, a jogállamiságot és a szabad választásokat jelenti, és hozzátette, hogy Ukrajna is Európához tartozik, amiért az EP-képviselők megtapsolták.

„Itt állok azért, hogy megvédjem ezt az életformát Ukrajna számára is” – fogalmazott, majd kifejtette, hogy Oroszország szerinte azért támadta meg országukat, mert nem akarják, hogy Ukrajna Európához tartozzon. Vlagyimir Putyint diktátornak nevezve arról beszélt, az orosz elnök senkire sincs tekintettel, sem az ukránokra, sem az orosz társadalomra, akiket szerinte elnyom. 

Zelenszkij ezután megköszönte, hogy Ukrajna Európával közösen védi meg az európai értékeket, és nemcsak saját magukért, hanem a gyerekeik és unokáik szabad életéért is harcolnak.

SZERINTE CSAK AZ UKRÁNOK GYŐZELMÉVEL LEHET MEGVÉDENI AZ EURÓPAI ÉRTÉKEKET.

Miután a résztvevők megtapsolták, Zelenszkij kifejtette, ez a taps nem neki szól, hanem mindazoknak, akik harcolnak az orosz agresszió ellen vagy segítik ebben Ukrajnát. E gondolatát nyomatékosítva Zelenszkij is elkezdett tapsolni – erre az Európai Parlament felállva tapsolta hosszú másodpercekig az ukrán elnököt.

Zelenszkij ezután még egyszer köszönetet mondott az Európai Unió különböző intézményeinek segítségéért, név szerint említve Roberta Metsola EP-elnököt, majd a képviselőkhöz fordulva úgy fogalmazott: 

„Eljön majd a nap, amikor az orosz agresszor belefárad az ellenünk folytatott harcba. Emlékszünk arra, hogy a háború hatodik napján már jóváhagyta az Európai Parlament Ukrajna tagjelölti státuszát. Ez az, ami ösztönöz bennünket, ez ad reményt, hogy erősek legyünk és a harcmezőn helyt álljunk.”

Ezután kitért az EU-csúcsra, és elmondta, személyesen volt lehetősége megköszönni a tagállamok vezetőinek a segítséget, és ismét kifejezte abbéli vágyát, hogy Ukrajna mihamarabb csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

A beszéd végén, miközben a résztvevők percekig tapsolták, Roberta Metsola átadott neki egy EU-zászlót, amit aztán közösen tartottak a kameráknak.

Ez volt az első alkalom, hogy Zelenszkij személyesen szólalt fel az Európai Parlamentben, ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy az ukrán elnök beszédét hallgatták végig az EP-képviselők: tavaly március 1-jén egy rendkívüli ülésen, míg december 14-én a Szaharov-díj átadóján kapcsolódott be online az ukrán vezető.

A Politico információ szerint délután sajtótájékoztató is lesz, amelyen Zelenszkij és az őt a csúcstalálkozóra meghívó Charles Michel, az Európai Tanács elnöke mellett, vélhetően az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és az EP-elnök Roberta Metsola is beszélni fog.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató