2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Meloninak nem tetszett, hogy Macron Párizsban találkozott Zelenszkij-vel az EU-csúcs előtt

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök csütörtökön bírálta Emmanuel Macron francia elnök döntését, hogy az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozója előtt meghívta Párizsba Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, miközben az ukrajnai orosz offenzíva tovább dúl.

Újságíróknak nyilatkozva Meloni azt mondta:

"Őszintén szólva, (Macron) Zelenszkij tegnapi meghívása számomra sokkal helytelenebbnek tűnt, mert szerintem ebben a harcban az egység az erőnk".


"Megértem a belpolitikai kérdéseket, a hazai közvélemény előnyben részesítésének tényét. De vannak olyan pillanatok, amikor a hazai közvélemény privilegizálása azzal a kockázattal jár, hogy árt az ügynek, és ez számomra egy ilyen esetnek tűnik" - tette hozzá Meloni.

Londoni és párizsi látogatását követően Volodimir Zelenszkij csütörtökön Brüsszelbe érkezett, hogy az EU vezetőit több fegyvert szorgalmazzon az orosz invázió elleni harcban, valamint az uniós tagsági tárgyalások gyors megkezdését. 

Az ukrán elnök pénteken találkozik Meloni olasz miniszterelnökkel. Meloni csütörtökön közölte, hogy közölni fogja Zelenszkijjel, hogy Olaszország továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatásában.



"A mi hozzájárulásunk teljeskörű, mert tisztában vagyunk azzal - és ezt már sokszor elmondtuk -, hogy a nemzetközi jog tiszteletben tartásának, a nemzet szuverenitásának és szabadságának értékén túl az ukrajnai konfliktus mindannyiunkat közvetlenül érint. Ezért Ukrajna teljeskörű támogatása a legjobb módja annak is, hogy eljussunk egy lehetséges tárgyaláshoz" - tette hozzá Meloni. 

Emmanuel Macron francia elnök eközben nem kívánta konkrétan kommentálni Meloni megjegyzéseit. Macron azonban újságíróknak azt mondta: az ukrajnai helyzetben Németország és Franciaország "különleges szerepe" miatt szerettem volna őt, Zelenszkij elnököt, Scholz kancellárral együtt fogadni". Macron hozzátette továbbá, hogy Zelenszkijnek magának kell megválasztania a programját - jelentette az AFP. 

"Az a fontos, hogy együtt hatékonyak legyünk, és hogy olyan stratégiánk legyen, amely megtalálja az utat a tartós békéhez" - tette hozzá a francia elnök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató