2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A magyar mentőcsapatok nem adják fel: centiről centire haladnak a romok alatt

Egy hátfalára dőlt, néhol még lángoló épület romjai alatt kutatnak túlélők után a magyar mentőcsapatok a törökországi földrengés egyik leginkább sújtott területén, Antakyában, de csak centiméterről centiméterre tudnak haladni, miközben az utórengések miatt folyamatosan mozgásban vannak a romok – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek reggeli összefoglalójából, amit a Hunor mentőcsapat munkájáról írtak. A Hunor eddig tizenhét túlélőt mentett ki a romok alól, huszonkilenc holttestet hoztak felszínre, és több állatot, egy macskát, egy kutyát és egy papagájt is kimentettek.

A Hunor tagjai a TEK, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség orvosaival, valamint a kint dolgozó többi magyar és külföldi önkéntes csapattal dolgozik együtt, beszámolóik szerint az egyik legnagyobb probléma az üzemanyag pótlása, a helyiek a roncsautókból leszívott benzinnel segítik a csapatokat. Az erőgépek csak lassan tudnak haladni, 24 óra alatt pár tíz métert tárnak fel, a magyarok vizes ballonokból kialakított vödrökkel szedik ki a törmeléket.

Többnyire nincs áram és víz, tegnap állt helyre a közvilágítás, a magyarok aggregátora az orvosok munkáját is segíti, ezekkel melegítik az infúziót is, a TEK pedig bemérik a romok alatt kicsengő telefonokat, hogy eljussanak a túlélőkhöz.

Az eldőlt épületben lévő liftakna járható maradt, de annak feltárása nagyon veszélyes, ugyanis az utórengések miatt folyamatosan mozgásban vannak a romok. A keresőkutyák jelzései az iránymutatóak, de a szűk rések feltárása, és a nehéz elemek eltávolítása hosszabb időt vesz igénybe. A HUNOR hivatásos tűzoltói minden eszközt felhasználnak, ami a rendelkezésükre áll, a ballonokból készült vödrök mellett gyártottak már hosszabbítót és elosztót is a romok között talált anyagokból.

A mentőcsapatok versenyt futnak az idővel.

Ezen a videón az látható, ahogyan a Pest Megyei Kutató Mentőszolgálat csapata egy nagypapát segít ki a romok közül:

A hétfő hajnalban Törökországot és Szíriát megrázó földrengés halálos áldozatainak száma a két országban összesen péntek reggelre meghaladta a 21 ezret, a sérültek számát több mint 75 ezerre becsülik, írja a CNN.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató