2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ismert zenészek is támogatják a világ legnagyobb székely kapujának a felépítését

A Sokoró Kapuja Magyarországon az első olyan székely kapu lesz – Pető Sándor, a három éve Somogy vármegyében élő erdélyi fafaragómester készíti –, amely közúton ível át.

Nyerges Attila, Ézsiás Péter, Fábián Zoltán, Ferenczi György, Heinczinger Mika zenészek is támogatják a világ legnagyobb székely kapujának a megépítését, az erről szóló dokumentumot ma írták alá a Budapesten az Astoria szállóban. 2020-ban álmodtak nagyot a Sokoró dombvidék lakói, hogy olyan emléket állítanak fel Sokorópátkán, amely a

magyar nemzet összetartozását is kifejezi.

A Sokoró Kapuja Magyarországon az első olyan székely kapu lesz – Pető Sándor, a három éve Somogy vármegyében élő erdélyi fafaragómester készíti –, amely közúton ível át. A tervek szerint az építmény 11 és fél tonna súlyú, 10 és fél méter magas és 16 méter széles lesz, 28 négyzetméternyi faragott felület lesz rajta. Helyet kap a kapun többek között a hatvannégy történelmi vármegye címere is, a szervezők szeretnék, ha mindegyiket különböző, az adott vármegye területén élő fafaragó készítené el, ezzel is erősítve az összefogás üzenetét.

 

A kapu mellett a térségben honos gyümölcsfákkal, más növényekkel szegélyezve alakítják ki az Összefogás terét, az ökumenikus kápolnával, többfunkciós építményekkel, pihenőpontokkal tagolt park

egyszerre szolgál rekreációs és kulturális célokat. 

A program fővédnökei Hortobágyi T. cirill pannonhalmi főapát és Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes. A kapu és a park megvalósítása – a beruházás költsége nagyjából 30 millió forintra rúg – kizárólag közösségi összefogásból, adományokból, társadalmi munkából történik. Különböző értékű gerenda-, palló-, deszka- és zsindelyjegy vásárlásával bárki hozzájárulhat a kapu megépítéséhez.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató