2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megsérült a törökországi romok között Gogó, a magyar mentőkutya

Alapítvány Gogóról, a mentőkutyáról, aki éppen Törökországban teljesít szolgálatot.

Keresés közben, a törökországi romok között baleset érte az egyik segítőkutyát, Gogót. A Kutyákkal az Életért Alapítvány arról számolt be, hogy a négylábú hőst a csapat munkatársai azonnal ellátták, de egyelőre bizonytalan, hogy visszatérhet-e a terepre. 

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja, közöttük a Kutyákkal az Életért Alapítvány két jászberényi és egy miskolci mentőkutyás párosa hétfőn este érkezett a katasztrófa helyszínére.

Az elmúlt napokban négy órás váltásban dolgoztak a szakemberek keresőkutyáikkal, akár a mínusz 9 fokos éjszakai hidegben, akadozó áram- és vízellátás mellett, tartva az utórengések okozta mozgásoktól. A legfontosabb támpont a keresőkutyák jelzése, akik fáradhatatlanul kutatnak az emberek után

- idézte az alapítvány közleményét a Blikk.

Azt írták, a szűk rések és a törmelékek között sokszor még a legtapasztaltabbaknak is nehéz és veszélyes a bejutás, a feltárás során óhatatlanul is történhetnek baleset. 

Gogó keresés közben, a romokon szenvedett sérülést, a 2 lábujja közötti úgynevezett úszóhártya sérült meg. A mentőcsapat azonnal ellátta és bekötözte a sérült lábat, Gogó jelenleg sajnos nem bevethető a mentési munkák során.

Nem kérdés, hogy a lelki és fizikai megterhelés igen nagy, a profi kiképzésen átesett kutyákat éles helyzetben így is érheti baleset. Az alapítvány magyarországi bázisán felállított speciális, műromként funkcionáló Mentőkutya Kiképzőbázison tökéletesen modellezik egy valódi katasztrófa körülményeit, ám váratlan helyzetek így is adódhatnak, amelyekre nehéz felkészülni – írja az Életért Alapítvány sajtóközleményében.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató