2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Vucsics: a következő hónapokban a világ legnagyobb válsága fog kitörni Ukrajna miatt

A világ a második világháború óta a legnagyobb válsággal néz szembe, és a következő öt-hat hónapban a konfliktus erős kiéleződése várható. Ezt a véleményét Aleksandar Vučić szerb elnök a Prva TV-nek adott pénteki interjújában fejtette ki, amelyből a TASZSZ hírügynökség idézett.

“A második világháború óta a legnagyobb válsággal állunk szemben a világban. Ami korábban volt, az szinte semmi ahhoz képest, ami előttünk áll. <…> Tudom, hogy nagy eszkaláció áll előttünk, és remélem, hogy néhányan rájönnek, hogy nincs szükségünk erre. A következő öt-hat hónap lesz a legrosszabb a konfliktus”

– mondta Aleksandar Vučić.

Vučić szerint az ukrajnai konfliktus a közeljövőben csak súlyosbodni és bővülni fog, és végül ellenőrizhetetlenné válik.

Az elnök annak a véleményének adott hangot, hogy az Ukrajnának szánt harckocsik szállításáról szóló döntés után az ukrán fél F-16-os repülőgépekkel való ellátásáról is döntés születik majd.

Január 25-én az amerikai hatóságok bejelentették, hogy 31 M1 Abrams harckocsit kívánnak átadni Kijevnek. Ugyanezen a napon a német kormány megerősítette, hogy 14 Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, és engedélyt ad más országoknak ezen járművek átadására. Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint a Leopard 2-eseket “március végéig” küldik Ukrajnába. Az Egyesült Királyság, Norvégia, Lengyelország, Szlovákia és Franciaország szintén bejelentette, hogy nyugati gyártmányú harckocsikat kíván Kijevnek szállítani. Kijev arra számít, hogy az első szállítmányként 12 országból legfeljebb 140 tankot kap.

Joe Biden amerikai elnök január 30-án kijelentette, hogy az USA nem szállít F-16-os vadászgépeket Ukrajnának. A The Washington Post február 1-jén azonban arról számolt be, hogy egyes Pentagon-tisztviselők “kilátásba helyezték az F-16-osok átadásának lehetséges jóváhagyását”, illetve azt a lehetőséget, hogy Washington szövetségesei az amerikai fél engedélyével Kijevnek is biztosíthatják ezeket az Egyesült Államoktól vásárolt repülőgépeket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató