2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

A HUNOR mentőcsapat is hazajön Törökországból

Napközben még arról tájékoztatott a katasztrófavédelem, hogy maradnak magyar mentőcsapat tagjai, most mégis bejelentették a hazatérést.

Hunor mentőcsapat tagjai is hazatérnek vasárnap este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre - jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság. A magyar mentőcsapat tagjai február 6-án indultak Törökországba, hogy segítsenek felkutatni a romok alá szorult túlélőket. A hazaérkező csapatot Góra Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadja majd. Délelőtt a szóvivő még nem tudta megmondani, mikor jönnek vissza.

Délelőtt posztolt arról facebook oldalán Kecskemét fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, veszélyessé vált a helyzet Törökországban ezért evakuálni kell a kecskeméti alakulatokat is. A Református Szeretetszolgálat azonban cáfolta az értesüléseit: nem evakuálásról van szó, azért hívták haza a mentőalakulatokat, mert a feladatot elvégezték, és a szükségletek alapján újratervezik a kinti szolgálatot.

Vasárnap reggel érkezett haza a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata is – írja az MTI. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportból az egészségügyi szakemberekkel együtt összesen 18-an voltak kint Törökországban 8 keresőkutyával. Magyarországról a szervezet adatai szerint 156-an utaztak Törökországba a földrengés túlélőinek kimentésére, 7 szervezet irányítása mellett.

A hazatérő mentőcsapatok tagjai arról számoltak be az RTL híradójának, hogy katasztrofális körülmények között, víz és világítás nélkül, sokszor mínusz tíz fokban dolgoztak a földrengés sújtotta területen. A Baptista Szeretetlszolgálat hét, a Pest megyei kutató-mentők öt embert találtak meg élve a romok alatt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató