2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Magyarország a kiemelkedő jólétben élő országok listájára került

Hazánk a nagyon magas jólétű országok közt szerepel a bruttó hazai össztermék mellett a születéskor várható élettartam, az írástudás és az oktatás alapján számított mutatók szerint. Egy afrikai ország a legszegényebb.

Magyarország előkelő helyen szerepel azon a listán, mely 1990 óta az egyes országok társadalmi jólétét méri. Az ENSZ a magyar rendszerváltás óta teszi közzé adatait. A növekedés először a koronavírus-járvány idején állt meg (majd csökkent), tavaly pedig az orosz–ukrán háború miatt kezdett ismét csökkenni az úgynevezett emberi fejlettségi (HDI – Human Development) index. 

A Napi.hu cikkében az is olvaható, hogy HDI-mutató az országok teljesítményét nem a GDP, hanem az emberek jóléte alapján határozza meg. A HDI a jólétet a bruttó nemzeti jövedelem figyelembevételével az életszínvonal mellett a születéskor várható élettartam, az írástudás és az oktatás alapján jelzi.

Minél magasabb az emberi fejlettségi index, annál jobb helyet foglal el az ország a jóléti rangsorban. A besoroláson belül négy kategória van: alacsony, közepes, magas és nagyon magas.
Magyarország a nagyon magas jólétű országok között, a 46. helyen szerepel.

HDI-érték alapján ez a 10 legfejlettebb ország:

1.Svájc
2.Norvégia
3.Izland
4.Hongkong
5.Ausztrália
6.Dánia
7.Svédország
8.Írország
9.Németország
10.Hollandia

A HDI-index mellett mérik a nemek közötti különbségeket is. Ennél a mutatónál figyelembe veszik többek közt a munkaerőpiaci különbségeket vagy a reprodukciós rátát. Minél alacsonyabb mutató, annál kisebb az egyenlőtlenség a nők és a férfiak között.

A LEGFRISSEBB, 2021-ES ADATOK SZERINT A NEMEK KÖZTI EGYENLŐTLENSÉG DÁNIÁBAN VOLT A LEGALACSONYABB, ÉS JEMENBEN A LEGNAGYOBB.

A szegénység dimenzióit is megvizsgálták. A figyelembe vett tíz szempont között olyanok szerepeltek, mint hozzáférés elegendő élelmiszerhez és tiszta ivóvízhez, a gyermekhalálozási arány vagy az oktatásban töltött évek száma. A mérés eredménye szerint ez alapján Niger a legszegényebb ország.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató