2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

The Telegraph: Ukrajnában gyártanák a brit páncélozott járműveket és fegyvereket

Magas rangú brit védelmi ipari tisztviselők tárgyalnak arról, hogy helyi licenc alapján fegyvereket és páncélozott járműveket gyártsanak Ukrajnában – jelentette szombaton a The Telegraph című brit napilap. Néhány vezető már Kijevbe látogatott, hogy megvizsgálja a közös vállalatok létrehozásának lehetőségeit – írta a lap.

A jelentés szerint a brit gyártók aggódnak amiatt, hogy francia és német riválisaik elsőként köthetnek üzletet Kijevvel. Az egyik vezetőt idézték, aki a tárgyalásokat versenyfutásnak nevezte, hogy London “a sor elejére kerüljön”. Az is elhangzott, hogy egy ilyen szerződéshez valószínűleg a brit kormány jóváhagyására lenne szükség.

A hírre akkor kerül sor, amikor Ukrajna nyugati támogatói fokozzák a Kijevnek nyújtott katonai támogatást az Oroszországgal folytatott fegyveres konfliktus közepette. Nagy-Britannia a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy első ízben szállít egy század Challenger 2 harckocsit.

Rishi Sunak miniszterelnök, aki szerdán fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt előre be nem jelentett látogatása során Nagy-Britanniában, utasította a védelmi minisztériumot, hogy vizsgálja meg a Kijevnek vadászrepülőgépekkel való ellátás kérdését.

 “Ezeket a döntéseket körültekintően és átgondoltan hozzuk meg. Tisztában vagyunk a lehetséges eszkalációs kockázatokkal” – mondta a héten Sunak szóvivője.

Moszkva többször figyelmeztetett, hogy Ukrajna elárasztása külföldi fegyverekkel csak további eszkalációhoz vezetne, és a nyugati fegyvereket legitim célpontként kezelnék.

“Ezek az akciók nem fogják lényegesen megváltoztatni a konfliktus kimenetelét” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak. Hozzátette, hogy a Kijevnek nyújtott katonai segítség csak “fájdalmasabbá tenné a konfliktust Ukrajna számára”.

Oroszország közel egy éve indított katonai műveletet Ukrajnában, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a Donbassz lakosságát, és amiért Kijev nem hajtotta végre a 2014-2015-ös minszki békemegállapodásokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató