2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Fogházbüntetést kapott az a fiatalkorú, aki társaival együtt egy játék pisztollyal rabolt ki gyerekeket a Gellérthegyen

A Budai Központi Kerületi Bíróság mint fiatalkorúak bírósága ítéletet hirdetett azoknak a fiataloknak az ügyében, akik 2021 őszén, egy gellérthegyi játszótéren négy kiskorú fiút támadtak meg azért, hogy az értékeiket megszerezzék. Az elkövetéskor 18, 17, illetve 14 éves fiatalokkal szemben 4 rendbeli fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntette, illetve kísérlete miatt nyújtottak be vádiratot a bíróságra.

A vádlottak 2021. szeptember 19-én elhatározták, hogy erőszakos úton szereznek pénzt, amelynek érdekében magukhoz vettek egy valódi fegyvernek látszó játék pisztolyt. Az esti órákban a XI. kerületbe, egy gellérthegyi játszótérhez mentek, ahol az arcukat maszkokkal, sapkával és napszemüveggel eltakarva, megszólítottak négy kiskorú fiút. Megkérdezték a sértetteket, van-e valami problémájuk, utána azt, hogy van-e cigarettájuk, majd a menekülési útjukat elzárva körbeállták őket. Ezután a 17 éves vádlott elővette a játék pisztolyt, amelyet jól látható módon csőre húzott, majd felszólította a sértetteket, hogy álljanak sorba, és pakolják ki az értékeiket.

A vádlottak fellépése és a valódinak tűnő fegyverrel való fenyegetés hatására a négy fiú mobiltelefonokat és fülhallgatókat adott át a támadóknak. A vádlottak csak az egyik sértett, mintegy 100 ezer forint értékű mobiltelefonját tartották értékesnek, ezért azt eltették, a többi értéket pedig visszaadták. Ezt követően a 17 éves támadó a telefon kódját követelte, majd a kezében lévő pisztolyt a sértett homlokához tette, és megfenyegette őket azzal, hogy ha feljelentést tesznek a rendőrségen, azt nagyon megbánják.

A három támadót a bíróság bűnösnek mondta ki, és a 17 éves, korábban már büntetett vádlottat 2 év fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre, 18 éves társát szintén 2 év, végrehajtásában azonban 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, az elkövetéskor még csak 14 éves társukat pedig próbára bocsátotta.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség mindhárom vádlott terhére súlyosbításért fellebbezett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató