2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Illegális migráció: visszatért a TBC és a diftéria Európába

A mi szélességi övünkben a diftéria és a tuberkulózis már régen leküzdött betegségnek számít. A nyitott határok politikájának köszönhetően most a visszatérésüket ünneplik - írja a Bennfentes.net.

Egy brüsszeli menekültszálláson az esetek száma rohamosan emelkedik, a lakosságra gyakorolt következmények még mindig nem világosak.

Az afro-arab országokból érkező bevándorlás nemcsak számos, "sürgősen szükséges" szakképzett munkaerőt hoz a hazai gazdaságba, hanem az egészségügyi dolgozóknak is lehetőséget nyújt a szakmai képzésre.

Az olyan betegségeket, mint a diftéria és a tuberkulózis, a nyugat-európai országokban évtizedek óta felszámoltnak tekintik, és emiatt sok orvosnak nincs gyakorlati tapasztalata a kezelésükben. Ez hamarosan megváltozik: az illegális migránsok miatt az esetek száma ismét rohamosan emelkedik, és a helyzet jelenleg különösen drámai egy brüsszeli menekültügyi negyedben.

 

Brüsszel: Az esetek száma növekszik

Brüsszel Schaerbeek nevű külvárosában akár 1000 menedékkérő is él a legmostohább körülmények között egy olyan lepusztult épületben, amelyet egykor a belga pénzügyminisztérium használt. Ez nem hivatalos szállás, hanem szigorúan véve illegális telep. Nem meglepő, hogy az "Orvosok Határok Nélkül" civil szervezet egy helyszíni ellenőrzés során pusztító állapotokat fedezett fel.

Ami különösen robbanásveszélyes, hogy az orvosok számos diftéria-, tuberkulózis- és rühes esetet diagnosztizáltak - olyan betegségeket, amelyeket ebben az országban már régóta felszámoltnak tekintettek. Arra a kérdésre, hogy ez vajon jelent-e fertőzés- és terjedésveszélyt az őslakosok körében, a hivatalos politika valószínűleg nem fog választ adni.

A tömeges bevándorlás betegségeket hurcol be a kontinensre

Az, hogy a tömeges bevándorlás miatt a rég elfeledettnek hitt betegségek visszatérnek, nem újdonság.

A Robert Koch Intézet azt írja, hogy a 2015-ös és 2016-os menekültügyi válság idején átmenetileg megnőtt a tuberkulózisos megbetegedések száma. Világszerte az esetek kétharmada Indiában, Indonéziában, Kínában, a Fülöp-szigeteken, Pakisztánban, Nigériában, Bangladesben és Dél-Afrikában fordul elő. Európa viszont a világ összes új megbetegedésének alig 2,5 százalékát teszi ki, különösen a kelet-európai régiókat érinti.

A diftériával kapcsolatban a "Gyermekorvosok a neten" a következőket írja: "Az elmúlt években az európai diftériás megbetegedések nagy része olyan bevándorlók körében fordult elő, akiknek származási országaiban alacsony volt a diftéria elleni védőoltások aránya, például Afganisztánban és Szíriában".

 

(Bennfentes.net)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató