2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kiborult a moslék a DK-s Ráczné miatt

Nem támogatják, erkölcsileg kifogásolhatónak gondolják, vagy „nem foglalkoznak baloldali ügyekkel” – reagálta a többi összefogásban résztvevő ellenzéki párt arra, hogy a DK Ráczné Földi Juditot küldi országgyűlési képviselőnek, Kordás Lászlótragikus halála után. A Momentum szerdán jelentette be, hogy mint jelölőszervezet nem támogatják, hogy egy „offshore-lovag” kerüljön a parlamentbe.

A Momentum bejelentése után megkerestük a többi ellenzéki pártot, hogy hogyan értékelik a Momentum bejelentését, mint jelölőszervezetek: Az MSZP erkölcsileg kifogásolhatónak tartja Ráczné Földi Judit jelölését, azonban elismerték, hogy az jogszerű. „Ez a DK felelőssége, mi nem hoztunk volna ilyen döntést, ezzel Gyurcsány Ferencnek kell elszámolnia”.

A Párbeszéd egyértelmű „Nem.”-el válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatják-e Ráczné jelölését. „Minden jelölt esetében egyértelmű kizáró ok volt az offshore-érintettség, és a vörös vonal átlépését időközben jogerős bírósági ítélet is alátámasztotta”. Emlékeztettek, hogy korábban a témában – az MSZP-vel közösen – etikai beadvánnyal is éltek.

A Párbeszéd szerint döntésünket megerősíti, hogy „a jelölthöz – a rendelkezésre álló információk alapján – egy, a nőket tárgyiasító cég is köthető”.

Az LMP arra hívta fel a figyelmet, hogy ők az előválasztáson sem támogatták Rácznét, azért most sem tartják helyesnek, hogy ő vegye fel Kordás László mandátumát. „Véleményünk szerint a DK ezen döntése árt az ellenzék hitelességének” – írták. Azonban kiemelték, hogy a hat párt korábban egyértelmű megállapodást kötött: „Az ilyen tragikus esetekben a megüresedett hely pótlására az eredetileg jelölő párt jogosult, és mi az adott szavunkat tartjuk”. Hozzátették: szerintük ez a vita felesleges, mert „nem helyekkel, listákkal és jelöltekkel szeretnénk foglalkozni, hanem leginkább azzal, hogy Magyarországból ne legyen akkugyarmat”

„A Jobbik jobbközép, konzervatív, ellenzéki pártként a baloldal belügyeivel nem kíván foglalkozni” – írta a párt. Szerintük lesújtó látni, hogy „a baloldali pártok a valós problémákra való válaszadás helyett egy háziversenybe bocsátkoznak”. Kiemelték, hogy őket az emberek biztonsága érdekeli, és erre kívánnak helyes választ kínálni.

 

„A döntés a DK-é, döntésünk pedig végleges” – reagálta a Demokratikus Koalíció a Momentum döntésére.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató