2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

40 ezer ember nyilatkozott Szlovákiában, hogy háború esetén nem fogna fegyvert

Szlovákiában rekordszámban, több mint 40 ezren nyújtottak be az idén olyan nyilatkozatot, amelyben elutasítják a rendkívüli katonai szolgálatot – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a védelmi minisztérium adataira hivatkozva. Az ukrajnai konfliktus miatt az utóbbi időben egyre többen kezdtek el aggódni a biztonságukért. A bizonytalan helyzet az álhírek táptalaja, így gyorsan elterjedt, hogy hamarosan mozgósítást rendelnek el Szlovákiában. A védelmi minisztérium cáfolta a hírt.

Esetleges mozgósítás esetén a nyilatkozatot benyújtó személyeket hagyományos katonai szolgálatra nem, csak alternatív szolgálatra, például kórházi kisegítésre és ehhez hasonló feladatokra lehet behívni. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint a nyilatkozat benyújtásának lehetőségével a hadköteles életkorba lépő fiatalok élhetnek, illetve az összes hadköteles személy, kizárólag minden év januárjában. A nyilatkozat csak akkor érvényes, amennyiben azt békeidőben nyújtják be, háborús helyzet esetén nem.

A nyilatkozatot leadó személyek idei, több mint 40 ezres száma rendkívül magasnak számít, mintegy harmincszor magasabb, mint tavaly, és közel ötszázszor magasabb, mint két évvel ezelőtt. A szlovák védelmi minisztérium korábbi – a pozsonyi Pravda hasábjain közölt – adatai szerint, 2021-ben még csak 85-en adtak be ilyen nyilatkozatot, tavaly ez a szám már közel másfélezerre nőtt. A rendkívüli katonai szolgálat elutasítását célzó nyilatkozatot csak egyszer kell benyújtani, az ugyanis visszavonásig érvényes.

A nyilatkozat indoklásában lelkiismereti és vallási okok szerepelhetnek. Az öt és fél millió lakosú Szlovákiában, ahol 2006-ban szűnt meg az általános sorkatonai szolgálat, a hadköteles férfiak száma jelenleg mintegy egymilliót tesz ki. A szlovák védelmi tárca szóvivője, Martina Kakascíková a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a nyilatkozatok elbírálása még folyamatban van. Ugyanakkor úgy vélekedett: a végleges szám nem befolyásolja majd az ország védelmi képességeit.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató