2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Német kancellár: Aki csak tud, küldjön tankokat Ukrajnának

A müncheni biztonságpolitikai konferenciát Volodimir Zelenszkj nyitotta meg, akit a terem állva tapsolt meg – számol be az Euronews.

„Minél hamarabb belátja Putyin, hogy imperialista világnézete nem fog győzni, annál valószínűbb, hogy hamarosan véget ér a háború” – ezt a müncheni biztonságpolitikai konferencián mondta a német kancellár, amiről az Euronews számolt be. Olaf Scholz kijelentette, a Nyugat fegyverszállításai nem hosszabbítják meg a háborút, ennek az ellenkezője igaz.

A Leopard tankok ügyében sokáig hezitáló, majd a szállítások mellett döntő kancellár most azokat sürgette, akik tudnának, de még nem küldtek harckocsikat Ukrajnának. S hozzátette, Németország a kiképzéssel, valamint az utánpótlással és a logisztikával is támogatja a lépést. Ugyanakkor óva intett attól, hogy a NATO-t belerángassák a háborúba. Mint mondta, az Ukrajnának nyújtott támogatásnak egyensúlyban kell maradnia a fegyverek szállítása, valamint a nem kívánt eszkaláció elkerülése között.

A nemzetközi fórumot egyébként Volodimir Zelenszkj nyitotta meg, aki közölte, „tovább kell harcolnunk és meg kell védenünk a hazánkat”. Az ukrán elnök szerint a célt még idén el tudják érni, ha összefognak a Nyugattal, és minél tovább húzódik Ukrajna NATO- és EU-csatlakozása, annál agresszívabbá válik Oroszország. Beszéde után a terem állva tapsolta meg az ukrán elnököt.

A német védelmi miniszter, Boris Pistorius újságírói kérdésre azt mondta, a német Leopardok legkésőbb március utolsó hetében Ukrajnában lesznek. Németország 14 Leopard 2A6-ost szállít, és további partnereket keres egy ukrán zászlóalj 31 Leopard harckocsival történő felszereléséhez. Lengyelország a fő beszállító egy másik zászlóalj számára a régebbi Leopard 2A4-es modellel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató