2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tíz nappal a földrengés után emeltek ki a romok alól egy 17 éves török lányt

Csodával határos módon még tíz nappal a közel 42 ezer halálos áldozattal járó földrengés után is találnak túlélőket Törökországban: csütörtökön egy 17 éves lányt sikerült kiemelni a romok alól Antakya városában, írja a Guardian. Az is csodaszámba ment, amikor nyolc nappal a katasztrófa után emeltek ki egy nőt Hatay tartományban.

A pillanat, amikor kiemelik a romok alól a 17 éves lányt:

Nem túlzás csodáról beszélni: 5-7 nap után már csak nagyon ritkán találnak túlélőket a romok között. Ennél hosszabb ideig már csak akkor tud valaki túlélni a romok alá szorulva, ha friss levegőhöz és ivóvízhez jut.

Extrém esetek azért akadnak, 2013-ban, egy bangladesi ruhagyár összedőlése után 17 nappal akadtak rá az egyik ott dolgozó nőre, aki 408 órán keresztül élt túl a romok alatt úgy, hogy a tragédiában meghalt munkatársai táskáiban talált vízen és kekszen élt. A 2010-es hatalmas haiti földrengés után egy férfi pedig a jelek szerint egészen döbbenetes módon 27 napot élt túl a romok alatt úgy, hogy egy szennyvízcsőből szürcsölgette a kifolyt folyadékot.

A túlélést a hideg időjárás is nehezíti a térségben, a Magyarországra vasárnap visszatérő mentőcsapatok beszámolói szerint pedig a körülmények is „katasztrofálisak”: nincs világítás, vízellátás, a túlélők sátrakban és mára már üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, és tábortüzeknél melegednek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató