2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij Münchenben: Nincs alternatívája az ukrán győzelemnek

Élő videóüzeneten keresztül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt a pénteki müncheni biztonsági konferencián. A világ vezetőinek találkozóján a fókusz az orosz-ukrán válságon lesz, és arra is számítani lehet, hogy a résztvevők az invázió évfordulója előtt újra megerősítik majd elköteleződésüket Ukrajna támogatása mellett.

Zelenszkij nyitóbeszédében Ukrajna és Oroszország háborúját Dávid és Góliát küzdelméhez hasonlította, de hangsúlyozta, „Góliát még idén el fog esni”.

Az ukrán elnök ismét felszólította a világ vezetőit, hogy támogassák Ukrajnát az oroszok elleni küzdelemben.

„Nincs alternatívája Ukrajna győzelmének, nincs alternatívája Ukrajna EU-csatlakozásának, nincs alternatívája Ukrajna NATO-csatlakozásának”

– mondta.
Hozzátette, miközben az EU „elhúzza” a blokk bővítéséről szóló tárgyalásokat, az orosz politika annál rombolóbbá és agresszívabbá válik. Szerinte az európaiak többsége támogatja Ukrajna uniós tagságát, és Kijev „már most egyesült az európai gazdasággal, logisztikával és energiával”.

Zelenszkij hangsúlyozta, fel kell gyorsítani a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnába, mert „életek függnek a gyorsaságtól”. Miközben Ukrajna szövetségesei a tankszállításokról tárgyalnak, a Kreml azon gondolkodik, hogyan lehetne „megfojtani” Moldovát – mondta az ukrán elnök.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nincs kétsége afelől, hogy ha Ukrajna elesik, Oroszország más országok felé is megindul. Szerinte viszont látszódik, hogy Putyin politikai- és hadiereje is gyengül, és „a saját népe ellen is harcol”.

Az ukrán korrupciós helyzetre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, tényleg sok ügy felszínre került a háborúval, de biztos abban, hogy a háború után képesek lesznek teljesen leküzdeni, és a háború ellenére már most is küzdenek ellene, és komolyan veszik a korrupciós ügyek kezelését.

A találkozón Zelenszkij mellett Olaf Scholcz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is felszólal. A konferencián részt vesz az amerikai alelnök, Kamala Harris, az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken, Kína vezető diplomatája, Wang Yi és a NATO vezetője, Jens Stoltenberg is. Azokat az orosz tisztségviselőket, akik korábban rendszeresen részt vettek a müncheni találkozókon, idén nem hívták meg.

(RFI, Guardian)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató