2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

"Stop EU, Stop NATO" - Békemenet vonult végig Dunaszerdahely belvárosán

A békéért meneteltek Dunaszerdahelyen, valóban békésen. Akadt néhány transzparens is, mellyel viszont úgy tűnt, rossz helyen kopogtatnak. 

"Ma már tisztán láthatjuk, hogyan akarnak a politikusok belerángatni a háborúba. Ki akarják robbantani a harmadik világháborút, tudjuk és tapasztaljuk, hogyan akarják elhallgatni az igazságot" - hallhatta a mintegy 60-80 résztvevő a Csaplár Benedek VMK előtt a békemenet szervezőitől szlovákul és magyarul is.

 
A békemenetnek nem volt hivatalos része, csupán csatlakozott egy országos kezdeményezéshez, melynek kapcsán február elejétől kelet felől nyugati irányban az egyes szlovákiai városokban hasonló eseményeket szerveznek. Pénteken ért az egész Dunaszerdahelyre és Galántára, de a jövő héten lesz Komáromban, Párkányban és Érsekújvárban is, mígnem március 3-án Pozsonyban csúcsosodik ki, ahol az elnöki palota elől indulva az amerikai nagykövetséget veszik célba. És ezen a ponton ütközik ki, hogy az egész békemenet-hullám a vélt nyugati agresszió ellen szól, nem pedig Oroszország valós agressziója ellen, ami megmutatkozott abban, hogy egy éve lerohanta a szomszédját.

"Soha nem szabad elfelejtenünk, hogyan kezdődött. Soha nem szabad elfelejtenünk azokat az embereket, akik elárultak és eladtak bennünket"

- folytatódott a dunaszerdahelyi nyitóbeszéd. Konkrét személyeket, sem országokat nem említettek, csupán néhány transzparensből olvashattuk ki, hogy a gyülekezés némileg itt is célt tévesztett.

"Mier Slovanom" - vagyis békét a szlávoknak, vagy épp a klasszikus "Stop EU, Stop NATO" jelmondatokkal találkozhattunk, melyből azt az üzenetet olvashatjuk ki, hogy a nyugat nem hagyja békén élni a szláv nemzeteket. (És ezért azok legnagyobbika megtámadja a szomszédját?!)

A békemenet Szlovákia politikai vezetésének is üzent azzal, hogy megfogalmazta, ellene vannak a fegyverszállításoknak és minden olyan egyezménynek, amit "egy nemzetközileg megszervezett, tolvajokból és hazaárulókból álló csoport" szorgalmaz - szerintük.

A békemenet, amely időközben 100-120 fősre duzzadt, Dunaszerdahelyen valóban békésen zajlott - szemben például az egy héttel ezelőtti losoncival, ahol az egyik fiatal résztvevő ukrán zászlóval jelent meg, és láthatóan kiütközött, hogy a tüntetők nem az ukrajnai békéért, hanem Oroszországért menetelnek.

Dunaszerdahelyen a VMK elől indulva a résztvevők végigmeneteltek a Bartók Béla sétányon a Vámbéry térig, majd a városháza mellett visszafordultak a Fő utcán a művelődési központ felé. Közben többször is skandálták szlovákul és helyenként magyarul is, hogy "békét akarunk", a végén pedig elénekelték a szlovák himnuszt.

A békemenetet városi és állami rendőrök is felügyelték, adott esetben a forgalmat is korlátozták, hogy a résztvevők zavartalanul haladjanak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató