2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Vera Jourová: az európai adófizetők se szeretnék, ha az uniós források Magyarországra jönnének

Mint ismert, Magyarország 5,8 milliárd eurós covid-támogatása bizonytalan, mellette pedig 9,6 milliárd euró kedvező kamatozású hitelt is kaphatna az ország, ám ezt felfüggesztették, mert a Bizottság veszélyben érzi a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, illetve nem érzi elég erőteljesnek a korrupció elleni küzdelmet. Vera Jourová, az EB alelnöke azután beszélt erről, hogy a magyar delegáció még pénteken tárgyalást folytatott Brüsszelben.

Jourová szerint a magyar kormány ígéretet tett, ám az idő nem nekik dolgozik… Mint ismeretes, az EU-ban két ország, Magyarország és Lengyelország esetében tartják vissza a forrásokat. Jourová arról is beszélt, hogy szerinte

az európai adófizetők sem szeretnék, ha a pénzük olyan helyre kerülne, ahol gond van a jogállamisággal.

A Reuters cikkére hivatkozva a mandiner szerint a markáns infláció nyomására Magyarország szeretne hozzájutni az említett összegekhez, miközben arról is sok vitája van az Európai Unióval, hogy miképpen szankcionálják Oroszországot az ukránok elleni agresszió miatt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati évértékelőjével kapcsolatban a cikk azt emeli ki, hogy a miniszterelnök felszólalásában ismét helytelenítette az uniós szankciókat.

Ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson a fentebb említett pénzekhez, több mint húsz feltételnek kell megfelelnie. Többek között az igazságszolgáltatás, a közbeszerzések és a korrupció is olyan terület amelyen az Európai Bizottság reformokat akar látni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató