2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Cseh lap: A magyarok szembeszálltak Orbánnal, felszerelést küldenek az ukránoknak

Az ukrajnai magyar kisebbség katonáinak ellátását célzó kezdeményezés nagy szimpátiát váltott ki, olvasható egy német oldal cikkében is.

A magyar állampolgárok Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja ellenére aktívan részt vettek az ukrán hadsereg támogatásában. Egyfajta magándiplomáciát folytatnak, és felszereléssel látják el – számolt be a német közszolgálati Mitteldeutscher Rundfunk (MDR), melynek cikkét egyébként a Magyar Hang-os Kiss Kornélia jegyzi.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatos álláspontját nem értik Európában: nem hajlandó fegyvereket szállítani, és nem is engedi, hogy Magyarországon keresztül szállítsák azokat, írja a cikk szerzője.

A magyarokat azonban ez nem tántorítja el, adományozott felszerelésekkel támogatják a megszállt szomszédos ország frontharcosait. Az ukrajnai magyar kisebbség katonáinak ellátását célzó kezdeményezés nagy szimpátiát váltott ki, olvasható a cikkben.

A kezdeményezésnek fontos lökést adtak a közösségi médiában tavaly október 23-án megjelent fotó- és videofelvételek.


Ezeken – egy ukrán és egy lyukas magyar zászlóval – a kárpátaljai 68. ukrán területvédelmi zászlóalj katonái voltak láthatóak. A fotók bejárták a magyar médiát, jelezve, hogy a Kárpátalján élő magyar kisebbség számos tagja is önkéntesként harcol az orosz megszállók ellen.

Az MRD hozzáteszi: Kerekes-Nagy Gáspár budapesti ügyvéd kötelességének érezte, hogy tegyen valamit a fronton lévő katonákért. Trautmann Balázs katonai szakújságíróval és más önkéntesekkel együtt adománygyűjtést szervezett a 68. zászlóalj számára.

Az is kiderül, hogy a kiküldött adományok között egyebek mellett töltők, felderítődrónok, akkumulátorok, telefonok, hőkamerák, gyújtógyertyák, téli ruházat található. A cikk szerint most kifejezetten a kárpátaljaiak megrendelésére készülő fémdetektorokra várnak, ezeket a fronton aknamentesítésre tudják majd használni.

Mindezt átvette a cseh Lidové Noviny című lap is, amely ezzel a felütéssel számolt be a hírről: A magyarok szembeszálltak Orbánnal. A saját pénzükből küldenek felszerelést az ukránoknak.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató