2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Japán újabb 5,5 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának

A japán kormány újabb, 5,5 milliárd dolláros (több mint 1970 milliárd forintos) támogatást nyújt Ukrajnának – jelentette be a szigetország miniszterelnöke, Kisida Fumio.

Még mindig rendkívül fontos, hogy segítsük azokat, akiknek az életét a háború romba döntötte, és helyre kell állítani az infrastruktúrát is

– fogalmazott Kisida Fumio a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) megbeszélésén elmondott beszédében. Hozzátette, hogy a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-es országcsoport pénteken tartandó virtuális csúcstalálkozójára meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is.

Az MTI beszámolója szerint a japán miniszterelnök elmondta: ő maga is szeretne ellátogatni Ukrajnába, „amennyiben az ehhez szükséges feltételek teljesülnek”.

Japán többször élesen bírálta Oroszország ukrajnai hadműveletét, hangsúlyozva, hogy a válság nemcsak Európát sújtja, de felbátoríthatja Kínát indiai-csendes-óceáni befolyásának kiterjesztésére.
Tokió emellett csatlakozott a G7-országok Moszkvát sújtó büntetőintézkedéseihez is: a háború kezdete óta Japán több szankciós csomagot fogadott el orosz természetes és jogi személyek ellen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató